Vlaanderen wil nultolerantie voor dopingzondaar Rusland

Door Ben Weyts op 27 november 2019, over deze onderwerpen: Sport

Vlaanderen pleit vandaag op een vergadering van Europese landen in Parijs voor nultolerantie tegenover dopingzondaar Rusland. Het strenge advies van het Compliance Review Committee (CRC) – een onafhankelijke onderzoekscommissie van het Wereldantidopingsagentschap (WADA) – moet onverkort uitgevoerd worden. Rusland zou dan 4 jaar lang geweerd worden van alle grote sporttoernooien. “De Russische beer is gedopeerd”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het is tijd voor nultolerantie, want de dopingcultuur zit structureel verankerd”.

Er heerst al jaren een schandaalsfeer rond de Russische sportwereld. In 2016 werd het Russische anti-dopingsagentschap RUSADA zelfs geschorst nadat een grootscheeps en door de staat ondersteund dopingprogramma aan het licht gekomen was. In het najaar van 2018 werd RUSADA onder strikte voorwaarden opnieuw ‘compliant’ (conform de anti-dopingreglementen) verklaard. Het Wereldantidopingsagentschap WADA moest echter vaststellen dat de Russen ook daarna bleven knoeien met hun data om dopinggebruik te verdoezelen

Voor Vlaams minister van Sport Ben Weyts is de maat meer dan vol. Vlaanderen zal vandaag op een vergadering van Europese landen in Parijs pleiten voor nultolerantie tegenover Rusland. Het gaat om een vergadering in de schoot van de Raad van Europa, waar ook de Russen lid van zijn. Het strenge advies van de Compliance Review Committee (CRC) – een onafhankelijke onderzoekscommissie van de WADA – moet voor Weyts echter onverkort uitgevoerd worden. Dat zou betekenen dat de Russische vlag 4 jaar lang geweerd wordt van alle grote sporttoernooien. Rusland mag ook geen sportevenementen organiseren of toegekend krijgen. Vertegenwoordigers van de Russische overheid worden geweerd uit alle raden en instanties. Russische atleten kunnen alleen onder hele strikte voorwaarden individueel deelnemen aan bijvoorbeeld de Olympische Spelen, maar niet onder de vlag van hun land.

“Hoe lang gaan we nog een oogje dichtknijpen voor valsspelers?”, vraagt Vlaams olyminister van Sport Ben Weyts zich af. “De Russische instanties hervallen voortdurend. Ze manipuleren, ze liegen, ze bedriegen. Ongezonde geesten in ongezonde lichamen. Dit is een aanfluiting voor elke sporter die dopingvrij het beste van zichzelf geeft. Ik besef dat het probleem vooral bij de Russische overheid zit en niet zozeer bij alle Russische sporters. Maar een echte boycot lijkt mij de enige mogelijkheid om het kwaad bij de wortel uit te roeien. Het wordt hoog tijd dat de Russische sportwereld zelf afrekent met deze dopingcultuur”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is