De extra investering komt er op het moment dat onze sporthelden zich klaarstomen voor de Olympische Spelen in Parijs én dat de Vlaamse topsportindex op een historisch hoog niveau staat: deze zomer doorbraken we voor het eerst de kaap van 1000 punten. Weyts wil dit succes bestendigen en nog verder uitbouwen. Want de gerichte keuzes en stevige budgetten werpen hun vruchten af: uit alle cijfers blijkt dat Vlaanderen de motor is achter heel veel topsportsuccessen in dit land. Er zijn in Vlaanderen ook steeds meer jonge talenten die voldoen aan de instapcriteria voor topsportondersteuning en steeds meer ploegen die als geheel ondersteuning krijgen, zoals de 3x3-basketbalploeg en de 4x400 m gemengde atletiekploeg.

Jong sporttalent

Dat brengt meer kosten met zich mee voor omkadering, contracten, deelnames aan stages en wedstrijden. Jaarlijks komt er nu dus nog eens 2 miljoen euro bij voor onze topsporters. Het budget stijgt zo naar het recordbedrag van 30 miljoen euro per jaar, ruim 30 procent meer dan bij het begin van de regeerperiode. Dankzij de extra middelen kan Vlaanderen 20 procent meer topsporters ondersteunen: van 111 vandaag worden dat er meer dan 130. Er kan ook nog meer ingezet worden op het ontdekken en ontwikkelen van jong topsporttalent.

Zien sport, doet sporten

Vlaanderen mikt via investeringen in Topsport ook op de doorsnee Vlaming die vanuit de zetel geniet van prachtige prestaties op grote toernooien. Want zien sporten, doet sporten. Onze toptalenten nemen iedereen op sleeptouw en stimuleren veel supporters om ook zelf in beweging te komen. Vlaanderen vraagt dan ook aan alle atleten die financiële steun krijgen om de rol van ambassadeur op te nemen, onder meer in de campagne ‘Vlamingen In Parijs (VIP2024’) in de aanloop naar de Olympische Spelen.  

Sportpromotie

“Extra investeren in topsport loont dubbel en dik: het geeft onze topsporters vleugels, het versterkt de uitstraling van Vlaanderen in het buitenland en in het binnenland is het vaak de beste sportpromotie”, zegt Weyts. “Hoeveel kinderen schrijven zich niet in bij een sportclub omdat ze een sportheld van bij ons hebben zien schitteren? Dankzij het sterke topsportbeleid van de voorbije tien jaar staan er straks veel geweldige Vlamingen in Parijs, maar we rusten niet op onze lauweren. We steken nu net nog een dikke tand bij.”