Het initiatief voor de aanvraag van dit UCI Bike Region Label kwam naar aanleiding van de organisatie van het WK Wielrennen in september 2021 in Vlaanderen. Hoewel dat een groots sportief evenement is, wil Vlaanderen het WK Wielrennen ook aangrijpen als een opportuniteit om ook het functioneel fietsen (fietsen in woon-werk en woon-schoolverkeer) extra in de verf te zetten.

Strategie voor fietsen

Het departement Mobiliteit en Openbare Werken diende samen met Toerisme Vlaanderen en Sport Vlaanderen in juni 2020 een aanvraag voor het UCI Bike Region Label. Om in aanmerking te komen voor het label moest Vlaanderen, naast de organisatie van belangrijke UCI events, ook kunnen aantonen dat Vlaanderen beschikt over een langetermijnstrategie voor fietsen, inzet op betere fietsinfrastructuur en de promotie van verkeersveiligheid en er een duidelijke toename in het fietsgebruik is.

Fietsdeals in Vlaanderen

Het ontvangen van het UCI Bike Region Label geeft een extra duwtje in de rug voor het fietsbeleid in Vlaanderen. 2021 wordt niet alleen het jaar van het WK Wielrennen, maar betekent ook de start van een nieuwe schaalsprong in het fietsbeleid, waarvoor Vlaanderen, de provincies en lokale besturen de handen in elkaar slaan. Deze samenwerking moet resulteren in fietsdeals, concrete acties die het fietsen in Vlaanderen vooruit stuwen.

Meer dan het land van de Flandriens

"Het 'Bike Region Label' van de UCI bevestigt dat Vlaanderen meer is dan het land van de Flandriens. We zijn het land waar alle fietsers hun gading vinden. Vlaanderen kent honderden fietsroutes en netwerken die je doorheen onze prachtige polders, natuur en langs pittoreske plaatsen brengen. Je kan zelfs met de fiets door het water en de bomen rijden en weldra ook door de heide. En na je fietstocht kan je in onze vele cafés uitrusten bij een welverdiend streekbiertje", zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Liefde voor de fiets

“Vlaanderen ontvangt al een prijs alvorens het WK gereden is”, lacht Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Dit label geeft Vlaanderen nog wat extra cachet als fietsregio bij uitstek. Dat zetten we extra in de verf met de 100ste editie van het WK. De koers komt terug naar huis. Wij gaan onze liefde voor de fiets en de koers wereldwijd uitdragen: met het WK zelf én met allerhande randactiviteiten die de fiets als focus hebben.”