De wereldtopbijeenkomst over Gastronomie – een initiatief van het Agentschap van de Verenigde Naties dat zich toelegt op Toerisme (UNWTO) -  wordt elke twee jaar georganiseerd in een ander gastland. Zo ging het World Forum on Gastronomy Tourism in 2016 door in Peru en wordt het dit jaar in Thailand georganiseerd. “Ik heb een jaar lang gelobbyd om deze prestigieuze VN-top naar Vlaanderen te halen”, zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts. “Vlaanderen is weliswaar geen lid van de VN, maar binnen de UNWTO spelen we ondertussen een prominente rol.”

Vlaanderen wordt in 2020 gastland voor de prestigieuze VN-top over Gastronomie en Toerisme. Toerisme Vlaanderen neemt de praktische organisatie op zich. Het wordt een echte feestweek, waarin we ons culinair zullen tonen aan Vlaanderen en aan de wereld. “We hebben in Vlaanderen echt wel een unieke culinaire identiteit”, zegt Weyts. “Het Vlaamse vakmanschap in de keuken is ongeëvenaard. Nergens ter wereld vind je op zo’n beperkte oppervlakte zoveel Michelinsterren en nergens ter wereld is het verschil tussen de sterrenkeuken en de ‘gewone’ gastronomie zo verwaarloosbaar. We moeten ons daar meer bewust van zijn én we moeten zorgen dat de hele wereld het weet.”

Vlaanderen werkt de laatste jaren hard om uit te groeien tot een echte culinaire topbestemming. Zo heeft Toerisme Vlaanderen de gastronomische promotie versterkt en werden alle private en publieke spelers verzameld in de Flanders Food Faculty: een professionele netwerkorganisatie die de link tussen Vlaanderen en lekker eten internationaal in de verf zet. Weyts is persoonlijk naar het UNWTO World Forum in Bangkok getrokken, samen met vijf ‘Flanders Kitchen Rebels’: jonge chefs die met hun talent het Vlaamse gastronomische vakmanschap in de kijker werken. Het gaat om Nils Proost, Anthony Snoeck, Bram Heylens, Jonas Haegeman en Stijn Audenaert. Weyts: “Onze jonge talenten zijn de beste ambassadeurs voor onze rijke tafelcultuur.”

De komst van het UNWTO World Forum is goede reclame voor de meer dan 20.000 culinaire ondernemers die Vlaanderen rijk is. “We zijn het land van de chocolatiers, de brouwers en de chefs”, weet Weyts. “Dat is een enorme toeristische troef, want 40 procent van alle toeristen kiezen hun bestemming op basis van de lokale eetcultuur.”