Vlaanderen fietsland dankzij recordinvesteringen

Door Ben Weyts op 9 november 2018, over deze onderwerpen: Lokale overheid, Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Infrastructuur en openbare werken, Fietsen
fietsen

De Vlaamse doelstelling om dit jaar 110 miljoen euro te investeren in fietsinfrastructuur is begin november al gehaald. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts noemt het bedrag historisch, maar legt de lat onmiddellijk hoger voor 2019. “Volgend jaar wil ik 120 miljoen investeren.”

De fiets is bezig aan een opmars in Vlaanderen. Voor het eerst sinds lang verliest de auto terrein en wint de fiets aan belang, zowel in het woon-werkverkeer als in het woon-schoolverkeer. Minister Weyts wil die positieve tendens versterken door de historisch hoge investeringsbudgetten nog verder te verhogen. Door nog meer te investeren in vlotte en veilige fietsverbindingen, wil hij meer Vlamingen verleiden om de auto vaker in te ruilen voor de fiets.

Fietssnelwegen en uitgestelde investeringen

Er wordt in heel Vlaanderen geïnvesteerd. De focus ligt sterk op fietssnelwegen, die lange afstanden beter overbrugbaar maken met de fiets. Zo investeert minister Weyts in de verbreding van de fietssnelweg Antwerpen-Brussel en in de voltooiing van de F12 die Antwerpen via de Haven zal verbinden met Bergen-op-Zoom. Hij zet ook in op het wegwerken van ‘missing links’ door lang uitgestelde investeringen op de agenda te zetten, zoals bij een fietstunnel onder de Dampoort in Gent en een fietsbrug over de Brusselse Ring ter hoogte van Zaventem.

Inspiratie voor lokale besturen

Onder minister Weyts stegen de fietsinvesteringen al van 89 naar 110 miljoen per jaar. “Ik hoop dat die budgettaire inspanning een inspiratie is voor de nieuwe lokale besturen die aantreden in januari 2019. Zeer veel fietspaden liggen op lokale wegen, dus ik hoop dat er ook op lokaal niveau extra inspanningen geleverd worden voor de fiets”, besluit Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is