Dankzij de succesvolle vaccinatiecampagne kunnen hogescholen en universiteiten in Vlaanderen bij de start van het academiejaar 2021-2022 opnieuw voltijds contactonderwijs aanbieden aan alle studenten. Daarnaast zetten de instellingen van het hoger onderwijs verder ook in op digitale onderwijsvormen en kunnen, waar mogelijk, lessen ook digitaal gevolgd worden of opnames van op de campus georganiseerde colleges bekeken worden. Zo kunnen studenten die om medische redenen bijzonder voorzichtig moeten zijn of studenten die zich in de huidige context nog te onzeker voelen een deel van de lessen digitaal volgen of opnames van de op campus georganiseerde colleges bekijken.

Ook practica, stages en campusbezoekers opnieuw toegestaan

Ook practica en labo-oefeningen kunnen doorgaan met benutting van de volledige capaciteit. Alle stages kunnen doorgaan volgens de regels die van toepassing zijn op de stageplaats. Voor inschrijvingen, infodagen en examens kan voortaan de in normale omstandigheden gangbare normale werkwijze weer ingevoerd worden. Derden worden opnieuw toegelaten op de campus.

Over mondmaskers en Brussel wordt later beslist

Maximaal verluchten en ventileren blijft een van de belangrijkste voorzorgsmaatregelen. De preventieadviseur oordeelt vooraf over de veiligheid van de lokalen en kan maatregelen opleggen zoals monitoring van de luchtkwaliteit met een CO2-meter of een beperking van de capaciteitsbenutting. Over mondmaskers tijdens colleges en andere onderwijsactiviteiten wordt later beslist.
De situatie in Brussel zal verder opgevolgd en geëvalueerd worden. “We willen niet meteen elk perspectief dichtmetselen voor de studenten in Brussel, terwijl er toch nog wat tijd is”, zegt minister Weyts.