Verplichte registratie moet aantal zwerfkatten doen afnemen

Door Ben Weyts op 5 oktober 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Verplichte registratie moet aantal zwerfkatten doen afnemen

In de toekomst krijgen alle nieuwe katten in Vlaanderen een chip ingeplant. Daarop staan alle gegevens van het diertje, zoals zijn leeftijd, waar het woont en wie de eigenaar is. "Daardoor kunnen verloren katten ook sneller herenigd worden met hun baasje", zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts. Met de maatregel wil hij in de eerste plaats de zwerfkattenpopulatie onder controle krijgen.

Weyts gaf meer uitleg over de kattenchip in de marge van Werelddierendag op 4 oktober: “een mooie gelegenheid om dierenwelzijn onder de aandacht te brengen". Eind 2016 wil de minister beginnen met een databank van alle geregistreerde katten. "Vandaag is het een beetje een gekke situatie. Nieuwe katten worden wel geregistreerd, maar niet ingegeven in een centrale databank." Het nieuwe systeem wordt geleidelijk uitgerold: alleen nieuwgeboren katten moeten worden gechipt.

Dierenasielen blij

De dierenasielen zijn alvast blij met de maatregel. Nu zitten hun hokken vaak overvol met gedumpte katten. Met zo'n chip zouden ze meteen weten wie het dier heeft achtergelaten. De registratie met chip bestaat trouwens al lang voor honden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is