Veiligheidsvoorschriften versoepelen ook in de Academies

Door Ben Weyts op 11 juni 2020

De strenge veiligheidsmaatregelen voor het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO) worden versoepeld. Dat gebeurt op vraag de Academies en in nauw overleg met de experts van de GEES, in navolging van de versoepelingen voor het leerplichtonderwijs en voor de cultuursector. De Academies krijgen de mogelijkheid om, als ze dat zelf willen, opnieuw meer groeplessen te organiseren. Alleen voor koren, ensembles met blaasinstrumenten en lessen met nauw fysiek contact zijn er nog geen groeplessen mogelijk. “Tot nu toe was in het DKO enkel 1-op-1-onderwijs toegestaan, maar we willen ook zoveel mogelijk leerlingen van de academies de kans geven om dit schooljaar samen met hun studiegenoten af te sluiten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. 

De Vlaamse Onderwijspartners hebben begin mei in samenspraak met de experts van de GEES een draaiboek uitgewerkt voor de voorzichtige heropstart van het Deeltijds Kunstonderwijs (DKO). Voor het DKO golden veel strengere veiligheidsvoorschriften dan voor het leerplichtonderwijs, omdat er in de academies meer contactbubbels vermengd worden en meer generaties samengebracht worden. Ondertussen is de context gunstig geëvolueerd. De voorschriften voor het leerplichtonderwijs én voor de cultuur- en sportsector zijn versoepeld.  Vanuit het veld kwam dan ook de vraag of er ook geen versoepeling mogelijk was voor het DKO.

De veiligheidsvoorschriften voor het DKO zijn nu in samenspraak met de experts van de GEES versoepeld. Met ingang vanaf maandag 15 juni zijn de maatregelen in het DKO geënt op de maatregelen die ook gelden in het leerplichtonderwijs of in de cultuursector. Net als in het leerplichtonderwijs blijft er een onderscheid tussen de regels voor kinderen tot 12 jaar en leerlingen ouder dan 12. Generaties blijven gescheiden. Voor 65-plussers komen er meer restricties en aparte richtlijnen. Hygiënemaatregelen blijven van kracht. Voor koren, ensembles van blaasinstrumenten en lessen met nauw fysiek contact (zoals bijvoorbeeld dans) zijn groepslessen nog steeds onmogelijk, net zoals in de rest van de cultuursector. 

“Net op tijd voor het einde van het schooljaar zullen ook veel leerlingen van de academies weer in groep kunnen samenkomen”, zegt Weyts. “Ik ben heel blij dat we in samenspraak met de GEES gehoor kunnen geven aan deze duidelijke vraag vanop het terrein. De academies blijven wel vrij om al dan niet gebruik te maken van de extra mogelijkheden”.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is