‘Duaal leren’ bestaat sinds schooljaar 2019-2020 als volwaardig traject in het secundair onderwijs. In dat systeem kunnen jongeren vanaf 15 jaar leren in de klas combineren met leren op de werkvloer.

Eigen vorm voor volwassenenonderwijs

De Vlaamse Regering breidt duaal leren nu uit naar het volwassenenonderwijs. Vanaf september 2022 zullen cursisten van het volwassenenonderwijs leren in de klas kunnen combineren met leren op de werkvloer. Er start nu overleg met alle betrokken partners om de opleidingsprofielen aan te passen voor een systeem met duaal leren en om te bekijken welke ondersteuning de centra voor volwassenenonderwijs en de deelnemende bedrijven verder nodig hebben. Het volwassenenonderwijs heeft een eigenheid die sterk verschilt van het leerplichtonderwijs, en dus zal ook het duaal leren in het volwassenenonderwijs een eigen vorm aannemen.

Springplank naar nieuwe carrière

Het licht staat nu op groen voor de uitbreiding van duaal leren naar het volwassenenonderwijs. Er volgt nog een proces in samenwerking met de Sociaal Economische Raad Vlaanderen (SERV), de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR) en het Vlaams partnerschap duaal leren.

“We grijpen nu een kans om het volwassenenonderwijs aantrekkelijker te maken voor een nog breder publiek”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “In Vlaanderen associëren we het volwassenenonderwijs nog teveel met de cursus fotografie en de rest van het vrijetijdsaanbod. We gaan de centra voor volwassenonderwijs nu meer op de kaart zetten als springplanken voor een nieuwe carrière. Met opleidingen die nauw aansluiten op de arbeidsmarkt.”