Slim platform leidt het verkeer in betere banen

Door Philippe Muyters, Ben Weyts op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Economie, Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Innovatie, Verandering
Loep op verkeer in Brussel

“De Mobili-data maken onze verkeer vlotter en veiliger.” Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters en Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts investeren 29 miljoen euro in een dataplatform dat verkeersgegevens verzamelt. Die verzamelde data deelt het platform met apps zoals Waze en Coyote om zo het verkeer in betere banen te leiden.

Betere doorstroming

De Mobili-data zullen de bestaande apps verbeteren en op die manier vanzelf zorgen voor een vlottere doorstroming, minder file en minder uitstoot. Later willen de ministers de data nog uitbreiden met de gegevens van individuele gebruikers. Dat laat toe om de sturing van verkeerswisselaars te verfijnen. Zo zouden verkeerslichten bijvoorbeeld beseffen dat ze bij regenweer vaker groen moeten geven voor fietsers.

Zelfrijdende auto’s

“Ons hele verkeerssysteem genereert een enorme hoeveelheid aan data. Als die slim ingezet worden, krijgen individuele verkeersgebruikers enorme voordelen. In de toekomst kunnen de Mobili-data ook gebruikt worden om zelfrijdende auto’s door het verkeer te gidsen zonder ongelukken”, zegt Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters.

Veiliger en vlotter

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts treedt hem bij. “De Mobili-data maken ons verkeer vlotter en veiliger. Zo kan de databank bijvoorbeeld gebruikt worden om chauffeurs te waarschuwen voor stilstaande auto’s even verderop. Ook de doorstroming zal voelbaar verbeteren. Het is de bedoeling om deze technologie op grote schaal uit te rollen in Vlaanderen”, zegt Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is