Dossier niet doorschuiven naar volgende regering

Het Grondwettelijk Hof vernietigde vorig jaar de eindtermen voor de tweede en derde graad secundair: tegen uiterlijk 2025 moet er iets nieuws komen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts koos ervoor om dit dossier niet door te schuiven naar de volgende regering: in consensus met de onderwijsverstrekkers worden al vanaf september 2023 nieuwe onderwijsdoelen uitgerold. 

Meer ambitie voor onze leerlingen

Er is nu na lang onderhandelen en veel bemiddelen een akkoord over nieuwe ‘minimumdoelen’ die de onderwijskwaliteit moeten versterken in de tweede en derde graad. Dit gaat over meer ambitie voor onze leerlingen. De nieuwe doelen moedigen scholen aan om bovenop wat de overheid vraagt nog veel verder te gaan. Om gevolg te geven aan de uitspraak van het Grondwettelijk Hof werden de vernietigde eindtermen versoberd. Er is prioriteit gegeven aan de meest cruciale competenties: Nederlands, talen en wetenschappen-wiskunde. 

Titanenwerk

“De opmaak van deze nieuwe minimumdoelen, binnen een zeer ambitieuze timing, is een titanenwerk”, regeert Weyts tevreden. “Er was zelfs wat pendeldiplomatie voor nodig, ook al is dat eigenlijk niet de opdracht van een minister. Maar we moesten wel aan de slag met de uitspraak van het Grondwettelijk Hof. We moesten van de nood een deugd maken en meer soberheid combineren met meer focus. We maken vanaf volgend schooljaar een doorstart en zorgen voor meer onderwijskwaliteit.” 

Er is trouwens ook de ambitie om verder te gaan en ook nieuwe minimumdoelen te ontwikkelen voor de eerste graad secundair onderwijs en voor het basisonderwijs. Ook daar willen de onderwijspartners duidelijke keuzes maken en focussen op Nederlands en wiskunde.