Opnieuw gedeeltelijk contactonderwijs mogelijk aan universiteiten en hogescholen

Door Ben Weyts op 13 april 2021, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Coronacrisis
Student hoger onderwijs met mondmasker

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs stellen voor om vanaf 19 april opnieuw gedeeltelijk contactonderwijs mogelijk te maken aan de universiteiten en hogescholen. Als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus voorziet de Vlaamse Overheid ook voor het hoger onderwijs honderdduizenden zelftests. “Dit is niet de grote heropening, maar wel een positief perspectief voor elke individuele student.”

De meer dan 270.000 studenten van hogescholen en universiteiten zitten al meer dan een jaar in een van de strengste coronaregimes. De instellingen en de docenten doen grote inspanningen om het beste te maken van het afstandsonderwijs, maar de aanslepende situatie weegt op de studenten, op het personeel en op ieders mentaal welzijn.

Naar het equivalent van één volledige dag

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en de vertegenwoordigers van het hoger onderwijs stellen voor om vanaf maandag 19 april opnieuw gedeeltelijk contactonderwijs mogelijk te maken in het hoger onderwijs, volgens dezelfde regeling die gold vlak voor de paaspauze.  Het streefdoel is studenten twee halve dagen of één dag onderwijs op campus per week, of een equivalent daarvan, te kunnen verzekeren. Zulks vanzelfsprekend als de praktische omstandigheden het toelaten. De campuscapaciteit wordt opgetrokken tot een (theoretisch) maximum van 20 procent.  Dit is een aanbod, maar geen verplichting: studenten kunnen er desgevallend nog altijd voor kiezen om hoorcolleges die georganiseerd worden op de campus vanop afstand te volgen. De strenge veiligheidsmaatregelen inzake mondmaskers, afstandsperimeter… blijven behouden.

200.000 zelftesten per week

Als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het coronavirus voorziet de Vlaamse Overheid exclusief voor het niet-leerplichtonderwijs (hoger onderwijs, volwassenenonderwijs, deeltijds kunstonderwijs) vanaf begin mei 200.000 zelftesten per week. Dit maakt dat al het onderwijspersoneel tweemaal per week zichzelf eenvoudig en kosteloos kan testen.

 “Dit is niet de grote heropening”, zegt Weyts. “Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt. We blijven de situatie op de voet volgen, met de bedoeling om nog meer contactonderwijs mogelijk te maken voor de studenten zodra dit kan. Er komen ook voor het hoger onderwijs honderdduizenden zelftesten, als extra maatregel tegen de verdere verspreiding van het virus.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is