Momenteel voorzien scholen opvang voor kinderen van mensen in zogenaamde cruciale beroepen. Mensen uit pakweg de zorg of de distributiesector met geen andere opvangmogelijkheid dan de grootouders, kunnen hun kinderen laten opvangen op school. De Vlaamse Regering trekt die mogelijkheid door in de paasvakantie.“In samenwerking met de lokale besturen voorzien we opvang voor die kinderen en voor de meest kwetsbare kinderen.” 

Vrijwilligers in de opvang

De minister verduidelijkte dat de opvang niet noodzakelijk in een school of door leerkrachten dient te gebeuren. “Enerzijds hebben we de opvanginitiatieven die al gepland waren op gemeentelijk niveau. Anderzijds rekenen we op vrijwilligers, dat kunnen leerkrachten zijn of andere mensen.”

Scholen op na Pasen?

Of de scholen na de paasvakantie weer open gaan, kon Ben Weyts nog niet zeggen. “Daarvoor vertrouwen we helemaal op wat wetenschappers en virologen zeggen. Maar we zijn niet echt optimistisch.”

Wat na corona?

De minister werkt al aan het post-coronatijdperk, bevestigde Weyts in de tv-studio. “Hoe gaan we de opgelopen achterstand inhalen? Ik ben een groep mensen aan het verzamelen, uit de koepels, experts, pedagogen, om te bekijken hoe we dat kunnen aanpakken.”

Bekijk Ben Weyts in het Journaal (vanaf 11:38).