Het Vlaams onderwijsveld geeft elke 2 weken transparantie over het contactonderzoek van de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het aantal besmettingen en het aantal quarantaines op school. Nu zijn er cijfers over de tweede week van de herfstvakantie en de eerste week van de heropening.

Meeste besmettingen buiten school opgelopen

Tussen 9 en 22 november werd bij 897 leerlingen (0,07 procent) en 266 onderwijspersoneelsleden (0,16 procent) een positieve COVID-test afgenomen. 1.683 leerlingen (0,14 procent) en 68 personeelsleden (0,04 procent) moesten in quarantaine. Het merendeel van de besmettingen lijkt te herleiden tot situaties buiten de schoolmuren

Geen grote conclusies trekken

Op basis van deze cijfers kunnen nog geen grote conclusies getrokken worden. De cijfers bestrijken immers ook een week van de verlengde herfstvakantie, waarin alle scholen gesloten waren. Tijdens die verlengde herfstvakantie konden alle quarantaines die voor de herfstvakantie opgelegd werden aan leerkrachten en leerlingen allemaal uitgezeten worden. Je hebt na de heropening van de scholen ook minstens twee weken cijfers nodig voor de impact duidelijk wordt – deze cijfers reflecteren enkel de eerste week na de herfstvakantie.

Minister Weyts volgt situatie op de voet

“We blijven de situatie op de voet volgen samen met de CLB’s”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Zo willen we ook de rust en de stabiliteit binnen het onderwijs bewaren. De schoolteams werken elke dag keihard om binnen de schoolmuren een gecontroleerde omgeving te creëren, waar de regels goed nageleefd worden.”