Nooit minder verkeersdoden

Door Ben Weyts op 6 maart 2018, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Verkeersveiligheid, Verandering
Loep op verkeersdrukte

Het aantal Vlaamse verkeersdoden dook in 2017 voor het eerst onder de 300. Vorig jaar lieten 290 landgenoten het leven in een verkeersongeval. Ook bij de niet-dodelijke ongevallen tekent Vlaanderen recorddalingen op. Vlaams minister van Verkeer Ben Weyts voelt zich gesterkt door de laagterecords. “Hopelijk erkennen Vlamingen dat onprettige maatregelen levens kunnen redden”, zegt de minister.

De schande van de 400

Bij zijn aantreden in 2014 zag minister Weyts zich nog geconfronteerd met ‘de schande van de 400’ verkeersdoden in één jaar tijd. Ben Weyts reageerde onmiddellijk met een omvattend Vlaams Verkeersveiligheidsplan, waarbij hij de onpopulaire maatregelen niet schuwde. Denk maar aan de 70 kilometer per uur op gewestwegen, de hervormde rijopleiding en de trajectcontroles. De resultaten volgden evenwel onmiddellijk, met het laagterecord van 2017 als voorlopig hoogtepunt.

200 in 2020

Het laagterecord betekent niet dat minister Weyts nu op zijn lauweren gaat rusten. Integendeel. “De doelstelling van maximaal 200 dodelijke slachtoffers tegen 2020 komt in zicht”, legt hij vastberaden uit. Om die ambitieuze doelstelling waar te maken wil hij doorgaan op de doorgeslagen weg: meer controles, extra camera’s, de verdere hervorming van de rijopleiding en forse investeringen in de Vlaamse wegen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is