In de zomer van 2020 werden er voor het eerst op grotere schaal zomerscholen georganiseerd in Vlaanderen. Als reactie op de schoolsluitingen vlak na de uitbraak van de coronacrisis, werden toen meer dan 7.500 (vaak kwetsbare) jongeren bijgespijkerd in 138 zomerscholen. In de zomers van 2021 en 2022 konden zo’n 11.000 leerlingen terecht op zomerscholen.

Essentieel voor betere onderwijskwaliteit

Komende zomer zijn er maar liefst 16.131 leerlingen welkom op 206 zomerscholen. Een forse stijging van meer dan 40 procent. Tijdens het leertraject van minstens 10 dagen tijdens de maanden juli en augustus worden kinderen en jongeren opnieuw bijgespijkerd op vlak van vooral Nederlands en wiskunde in combinatie met sport, spel en cultuur. Het succes van het aantal beschikbare plaatsen is te danken aan positieve ervaringen van vorige edities en het versterkt inzetten op een bredere bekendmaking. “De zomerscholen werden eerder al decretaal verankerd”, zeggen ministers Somers en Weyts. “Het succes in de praktijk bewijst dat de zomerscholen essentieel zijn in de strijd voor meer onderwijskwaliteit.”

Financiële steun

De zomerscholen krijgen financiële steun van de Vlaamse overheid. Een organiserende school of een lokaal bestuur kan sowieso rekenen op 45 per euro leerling per dag. Een lokaal bestuur dat de regierol voor verschillende zomerscholen opneemt, krijgt daarbovenop 20 euro per leerling. Een school die niet kan rekenen op de ondersteuning van een lokaal bestuur krijgt 5 euro per leerling extra.