Nieuwe inschrijvingsregels geven meer vrijheid aan ouders en scholen

Door Ben Weyts op 19 juli 2021, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Buitengewoon onderwijs
onderwijs klas

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts heeft nieuwe inschrijvingsregels uitgewerkt die ouders meer vrijheid moeten geven om een school naar wens te kiezen. Het lokale niveau krijgt meer autonomie om het inschrijvingsbeleid op scholen vorm te geven.

Zowel in het basis- als in het secundair onderwijs verdwijnt de opgelegde ‘dubbele contingentering’: een systeem waarbij een kind een ander kind kan voorbijsteken in de wachtrij, bijvoorbeeld omdat zijn moeder geen hoger diploma heeft. Voortaan kan men op lokaal niveau beslissen om tot maximaal twintig procent van de beschikbare plaatsen voor te behouden voor een of meerdere ondervertegenwoordigde groepen. Een eventueel voorrangsbeleid kan zo aanvullend en corrigerend werken, maar zal nooit te verstorend worden voor de vrije schoolkeuze. De gemeenteraad krijgt het laatste woord bij deze beslissingen, zodat het inschrijvingsbeleid een lokaal draagvlak heeft.

Vrijheid bij het aanmelden

Alleen scholen met een verwacht capaciteitstekort moeten werken met digitaal aanmelden en scholen mogen zelf kiezen welk systeem ze dan juist gebruiken. “We kiezen voor maximale vrijheid”, zegt Weyts. “Ouders moeten maximaal zelf een school naar wens kunnen kiezen. Op lokaal niveau moet men lokale keuzes kunnen maken over het inschrijvingsbeleid.”

Na goedkeuring door het Vlaams Parlement zullen de nieuwe inschrijvingsregels ingaan op 1 september 2022.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is