Minister Weyts: “Controle honden- en kattenkwekers werpt vruchten af”

Door Ben Weyts op 25 november 2015, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Minister Weyts: “Controle honden- en kattenkwekers werpt vruchten af”

De diensten van Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts hebben dit jaar al 680 controleacties uitgevoerd bij kwekers van honden en katten. Eén op de drie kreeg een bekeuring of een waarschuwing. Bij de professionele kwekers liep dat aantal zelfs op tot 61 procent of drie op de vijf. “Cijfers die bewijzen dat een kordaat en consequent controlebeleid broodnodig is”, zegt Weyts. “Ik zal de malafide kwekers prioritair blijven bekampen.”

Bij de particuliere kweker lag het aandeel processen-verbaal met 26 procent een pak lager. De mistoestanden worden dan ook vooral bij de professionele kwekers vastgesteld. “Bij hen gaat het ook altijd over meerdere dieren”, stelt Weyts vast. Vooral het kweken van honden is een lucratieve bezigheid in België, met een jaarlijkse vraag naar pups die rond de 160.000 zou schommelen.

Cowboys eruit

De vastgestelde inbreuken draaien vaak rond de huisvestings- en hygiënevoorwaarden. Daarnaast is er het terugkerende probleem van een slechte verzorging van de tanden. “Er zijn vele bonafide handelaars”, zegt Weyts. “Maar de cowboys die op alles besparen om meer winst te boeken moeten eruit. Met een kordate en consequente controle zal ik blijven strijden voor het welzijn van deze dieren.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is