Kleuters en lager mogen weer voltijds naar school

Door Ben Weyts op 27 mei 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Buitengewoon onderwijs, Coronacrisis, Infografieken
Ben Weyts

“Het zal nu veilig én doenbaar zijn om opnieuw alle leerlingen terug naar hun vertrouwde klas te halen.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reageert tevreden op het compromis over de heropening van de scholen. Zowel het kleuter- als het lager onderwijs starten volgende week opnieuw volledig op. De verplichte vier vierkante meter per leerling vervalt. “Vorige week leken deze versoepelingen nog niet haalbaar, maar intussen zijn de wetenschappelijke inzichten geëvolueerd.”

Veilige heropstart met klas als contactbubbel

Centraal in het onderwijscompromis: elke klas wordt een contactbubbel. De verplichting om vier vierkante meter per leerling te voorzien, valt weg. Die versoepeling maakt een heropstart mogelijk voor de meerderheid van de scholen, zegt Ben Weyts. “Ik vraag vergiffenis aan al die directeurs en leerkrachten die al druk bezig zijn met de herinrichting van hun school. Maar dit is de meest eenvoudige en toch veilige heropening, waarmee we honderdduizenden kinderen, ouders, leerkrachten en directies tegemoet komen.”

Kleuters vanaf 2 juni

Het kleuteronderwijs kan alle leerjaren opnieuw voltijds opstarten vanaf dinsdag 2 juni. De klasgroep wordt de contactbubbel, ook al zijn er meer dan 20 kindjes. Er moet geen social distancing meer gehandhaafd worden en leerkrachten moeten geen mondmasker dragen bij hun kleuters.

Lagere school vanaf 5 juni

Het lager onderwijs kan alle leerjaren opnieuw opstarten vanaf vrijdag 5 juni. Ook hier is de klasgroep de contactbubbel, ongeacht het aantal leerlingen. De logica van de contactbubbels blijft wel behouden op de speelplaats. Social distancing blijft wel belangrijk tussen de leerkracht en de leerlingen, tussen volwassenen en op plekken waar groepen samenkomen, zoals aan de ingang van de school. Leerkrachten dragen een mondmasker als ze zich tussen de leerlingen begeven en bij alle contacten met andere volwassenen.

30 dagen gewonnen

“Voor het lager onderwijs hebben we drie schooldagen moeten inleveren. Maar eigenlijk winnen we 30 dagen voor alle leerlingen, leerkrachten en ouders in heel Vlaanderen. Want onder deze versoepelde voorwaarden kan de overgrote meerderheid van de scholen volledig heropenen. Het zal nu veilig én doenbaar zijn om opnieuw alle leerlingen terug naar hun vertrouwde klas te halen”, legt Ben Weyts uit.

Vlaanderen neemt het voortouw

Voor het secundair onderwijs verandert er niets aan de afspraken die de onderwijspartners vorige vrijdag al maakten. “Je kan terecht kritiek hebben op het besluitvormingsproces, maar ik ben fier dat Vlaanderen het voortouw genomen heeft. Het eindresultaat is dat scholen open mógen gaan en open kúnnen gaan”, besluit Ben Weyts.

Beluister Ben Weyts over de heropstart in De Ochtend.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is