De politie, het leger en private bewakingsfirma’s ondervinden op dit moment problemen om op een legale manier interventiehonden te kopen. Dat komt omdat er tot nu toe geen apart statuut was voor de opleiders van deze honden. Deze opleiders vielen tot dusver onder de categorie van ‘kweker-handelaar’, wat onder meer inhoudt dat zij zelf elk jaar ten minste tien nesten moeten kweken alvorens honden te kunnen aankopen. Maar de opleiders van interventiehonden willen helemaal geen dieren kweken: het is voor hen voornamelijk belangrijk om te kunnen kiezen uit de meest geschikte honden, die idealiter al enkele maanden oud zijn.  

Aparte erkenning

Dierenminister Ben Weyts zorgt nu voor een aparte erkenning voor de opleiders van interventiehonden. Zo worden de bestaande obstakels uit de weg geruimd voor de opleiders van patrouillehonden, bewakingshonden, reddingshonden en detectiehonden die onder meer drugs, explosieven en vermiste personen opsporen. De aanpassingen kwamen er in overleg met de sector. Het wordt nu veel eenvoudiger om in Vlaanderen interventiehonden op te leiden voor de politie, het leger en de private bewakingsfirma’s. Honden worden vandaag trouwens op steeds meer manieren ingezet, bijvoorbeeld in de strijd tegen de drugscriminaliteit. 

Kopzorgen weg

“Er vallen nu eindelijk wat kopzorgen weg voor deze opleiders”, zegt Weyts. “Dit eigen statuut houdt simpelweg rekening met de zware selectie en de maandenlange opleiding die nodig is om interventiehonden te trainen. De opleiders kunnen nu weer alle aandacht geven aan hun dieren.”

Vlaanderen pionier in Europa

Johan Weckhuyzen van K9Detection, een trainer van interventiehonden reageert zeer tevreden: “Er is geluisterd naar de mensen uit de sector, die de grote verschillen konden aankaarten met de regelgeving in de “pet dog”-sector. Het belangrijkste is dat hiermee een grote leegte wordt opgevuld, met een wettelijk kader voor bedrijven gespecialiseerd in interventiehonden. We mogen zeer trots en dankbaar zijn dat deze regelgeving is herschreven, wat ervoor heeft gezorgd dat Vlaanderen, als eerste in Europa, de sector van de interventiehonden gereglementeerd heeft.”

Onderwerpen