Huursubsidies zorgen voor meer dan 100 extra schoolgebouwen

Door Ben Weyts op 22 november 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

75 scholen krijgen van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een huursubsidie waarmee ze extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. De investering van jaarlijks € 6 miljoen komt meer dan 16.000 Vlaamse leerlingen ten goede en realiseert 3.808 extra plaatsen. In deze regeerperiode zullen er dankzij dit soort financiële steun meer dan 100 schoolgebouwen bijkomen. Weyts: “Ik investeer deze regeerperiode € 500 miljoen in schoolinfrastructuur. We gaan gloednieuwe scholen bouwen, maar soms kan je daar echt niet op wachten. Waar de nood hoog is, gaan we huren zodat we alle leerlingen een plaats in een klas kunnen aanbieden”.

De Vlaamse Overheid investeert via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) in de bouw van gloednieuwe schoolgebouwen. Maar nieuwbouw is zelden de snelste en niet overal de juiste oplossing voor een capaciteitsprobleem. Huren is vaak een goede oplossing om sneller en flexibel extra plaatsen in de klas te realiseren. Ook in een nieuwe woonwijk waar nog maar net veel jonge gezinnen zijn komen wonen of in complexe stadsvernieuwingsprojecten kan het aangewezen zijn om extra schoolruimte te huren.

75 scholen krijgen nu van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts een huursubsidie waarmee ze op korte termijn extra plaatsen in de klas kunnen realiseren. Gedurende maximaal 18 jaar ontvangen de scholen jaarlijks € 6 miljoen om extra gebouwen te huren of bestaande schoolinfrastructuur te renoveren. Die investering komt 16.616 leerlingen ten goede en realiseert 3.808 extra plaatsen. Er komt zo meer dan 10 hectare klasruimte bij – zeg maar: 20 voetbalvelden. Het gaat om 23 scholen in West-Vlaanderen, 16 scholen in Oost-Vlaanderen, 16 scholen in de provincie Antwerpen, 11 scholen in Vlaams-Brabant, 8 scholen in Limburg en 1 school in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. De projecten werden geselecteerd op basis van objectieve criteria zoals capaciteitsnood, multifunctionaliteit en duurzaamheid.

“We willen kort op de bal spelen”, zegt Weyts. “Dankzij huursubsidies versnellen we de uitbreiding van de capaciteit en de modernisering van het scholenpatrimonium. In deze regeerperiode zullen er meer dan 100 extra schoolgebouwen bijkomen dankzij dit soort financiële steun”.

De huursubsidies geven scholen de mogelijkheid om creatief te werken. Zo zal de Gemeentelijke Basisschool Pellenberg in Lubbeek een voormalig kasteel huren. Het Oostendse OLV-college gaat een handelspand huren. Steinerschool Skellig Michaël in Antwerpen creëert in 1 slag 524m² extra schoolruimte door een voormalig kantoorgebouw te huren. 360 leerlingen van de Kunstacademie in het Oost-Vlaamse Lede zullen meegenieten van de huur van een woning. De Provinciale Middenschool Hasselt huurt dan weer een aantal modulaire units om 125 extra plaatsen in de klas te realiseren.

Van de 75 projecten zijn er 44 voor basisscholen, 4 voor het buitengewoon basisonderwijs, 16 voor het secundair onderwijs en 1 voor het buitengewoon secundair onderwijs. In 4 gevallen gaat het om gemengde projecten basis- en secundair onderwijs of  buitengewoon basis- en buitengewoon secundair onderwijs.  Ook 1 CLB, 1 internaat, 3 CVO’s en 1 DKO krijgen huursubsidies van minister Weyts. Voor 38 projecten gaat het om nieuw te realiseren klaslokalen, sporthallen en werkplaatsen. Daarnaast zullen 25 scholen modulaire units huren. In 12 huurdossiers gaat het om bestaande gebouwen zoals een hotel, een woning,  een voormalig kantoorgebouw, een handelspand, een polyvalente zaal of een voormalig kasteel die gehuurd worden.

In bijlage een algemeen overzicht van de 75 scholen die huursubsidies zullen ontvangen.

Foto-album

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is