Hoogbegaafde leerlingen kunnen sneller overgaan

Door Ben Weyts op 30 augustus 2022, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs
Hoogbegaafd meisje

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt mogelijk dat hoogbegaafde leerlingen sneller overgaan naar een hoger jaar. Concreet zullen hoogbegaafde leerlingen niet meer tot eind juni moeten wachten om geëvalueerd te worden: de klassenraad krijgt de mogelijkheid om deze leerlingen al in de loop van het schooljaar toestemming te geven om over te gaan én leerlingen zullen ook meerdere jaren kunnen springen. “We willen vermijden dat onze hoogbegaafde kinderen en jongeren schoolmoe worden”, zegt Weyts. “Ze verdienen een aanpak op maat. Deze regeerperiode maken we dan ook werk van een omvattend beleid toegespitst op hun noden.”

Hoogbegaafde leerlingen zijn vaak sneller dan hun leeftijdsgenoten klaar om over te gaan naar een hoger jaar. Tot nu toe kon de klassenraad het studietraject van zo’n hoogbegaafde leerling hooguit een beetje aanpassen, bijvoorbeeld door vrijstellingen te geven voor bepaalde lessen en alternatieven aan te bieden in de vrijgestelde tijd. De klassenraad kon het studietraject echter niet echt versnellen: pas helemaal op het einde van het schooljaar kon er groen licht komen om over te gaan naar een hoger jaar. Een leerling moest al naar de examencommissie stappen om versneld een getuigschrift te behalen. Dit zorgt ervoor dat heel wat hoogbegaafde leerlingen nodeloos blijven aanmodderen in een jaar dat ze eigenlijk al ontgroeid zijn. Sommige leerlingen raken hierdoor gedemotiveerd of haken zelfs helemaal af.

Kwetsbare doelgroep

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts maakt het nu mogelijk dat hoogbegaafde leerlingen sneller overgaan naar een hoger jaar. Concreet krijgt de klassenraad ruime bevoegdheid om te beslissen wanneer een cognitief zeer sterke leerling klaar is om over te gaan. Dat zal vanaf dit nieuwe schooljaar ook al kunnen in de loop van het schooljaar én leerlingen zullen ook meerdere jaren kunnen springen. “Zonder aanpak op maat kan de scholing van hoogbegaafde leerlingen echt mismeesterd worden”, zegt Weyts. “Deze leerlingen kunnen dan erg ongelukkig worden en zelfs gaan onderpresteren. We willen veel meer rekening houden met hun ritme en hun noden. Het gaat niet over een hele grote, maar wel om een vrij kwetsbare doelgroep.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is