Hogere boetes en strengere celstraffen voor dierenbeulen

Door Ben Weyts op 12 januari 2022, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
honden in deken

De Commissie Dierenwelzijn van het Vlaams Parlement heeft unaniem ingestemd met het voorstel van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts om dierenmishandeling voortaan strenger te bestraffen. Dierenbeulen kunnen zo tot 5 jaar gevangenisstraf krijgen, bij recidive zelfs tot 10 jaar. Ook de boetes gaan fors omhoog, tot zelfs 800.000 euro voor ernstige inbreuken en tot 1.600.000 euro bij herhaalde vergrijpen.

Dat heeft ook tot gevolg dat de politie voor het eerst de mogelijkheid krijgt om dierenbeulen van bij hun eerste vergrijp onmiddellijk aan te houden in voorlopige hechtenis.

Sluitstuk van kordaat dierenwelzijnsbeleid

"Wie niet horen wil, zal moeten voelen", zegt Ben Weyts, die het decreet "het sluitstuk voor een kordaat dierenwelzijnsbeleid" noemt. De huidige straffen waren volgens Ben Weyts onvoldoende ontradend.

Ook de periode van recidive wordt aangepast: vroeger moesten verschillende feiten gepleegd zijn binnen een periode van drie jaar. Voortaan zal het gaan om een periode van vijf jaar. 

Verbod op houden van dieren

Rechters krijgen ook de mogelijkheid om bedrijven die dieren beestachtig behandelen voor een termijn van 5 jaar of zelfs voor altijd te sluiten. En burgers kunnen voortaan ook voorgoed een verbod krijgen om dieren te houden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is