
Viceminister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Begroting en Financiën, Vlaamse Rand, Onroerend Erfgoed en Dierenwelzijn

Groot draagvlak voor sterk (lokaal) dierenbeleid
Dierenwelzijn leeft in Vlaanderen. Dat blijkt nog maar eens uit een recente bevraging van Ipsos bij 2.000 Vlamingen: 3 op de 4 burgers vinden dat er méér rekening moet worden gehouden met het welzijn van dieren. De steun voor een ambitieus dierenbeleid is breed én groeiend. Dat biedt kansen, zeker ook voor lokale besturen. “De Vlamingen verwachten dat politici dierenwelzijn serieus nemen. En de lokale besturen zijn hele belangrijke bondgenoten”, zegt Dierenminister Ben Weyts. “We horen vaak de luidste tegenstanders, maar de stille meerderheid staat achter ons en wil dat we verdergaan”.
De betrokkenheid van de Vlaming bij dierenwelzijn neemt toe. In 2024 gaven burgers zichzelf gemiddeld 8,5 op 10 voor hun bekommernis om dieren, tegenover 8,3 in 2019. Vooral vrouwen, 50- tot 64-jarigen en mensen die dagelijks met dieren omgaan, voelen zich sterk betrokken. 8 op de 10 Vlamingen geven aan dat dieren liefde, warmte en gezelligheid brengen.
Ook de steun voor dierenbescherming groeit: van 59% in 2019 naar 61% in 2024. Een derde van de Vlamingen – vooral jongeren en mensen uit de hogere middenklasse – doneert aan dieren- of natuurorganisaties. Bovendien ziet de burger vooruitgang: het welzijn van gezelschapsdieren, landbouwdieren, wilde dieren én proefdieren wordt vandaag beter ingeschat dan 5 jaar geleden.
Kansen voor sterk lokaal dierenbeleid
Het Vlaamse dierenbeleid heeft onder impuls van Dierenminister Ben Weyts duidelijke lijnen uitgezet in de voorbije 10 jaar. Maar de uitvoering en handhaving ervan gebeuren vaak lokaal. Denk aan dierenasielen, zwerfkattenplannen of samenwerking met dierenartsen.
Gemeenten spelen een sleutelrol. De brede maatschappelijke steun is dan ook een uitnodiging aan lokale besturen om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Dierenwelzijn is bij uitstek een thema dat leeft op het lokale niveau.
De boodschap van de burger is duidelijk: méér dierenwelzijn, en een strenger dierenbeleid!
