Grondwettelijk Hof bevestigt verbod op blokstaarten

Door Ben Weyts op 8 november 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Het Grondwettelijk Hof verwerpt een beroep dat ingediend was tegen het verbod op blokstaarten. In Vlaanderen mogen geblokstaarte paarden niet meer deelnemen aan keuringen, tentoonstellingen of wedstrijden. Zo wou Vlaams Dierenminister Ben Weyts een einde maken aan de massale omzeiling van het verbod. Géén schending van het gelijkheidsbeginsel, oordeelt het Grondwettelijk Hof nu. “De achterpoort in de wetgeving blijft op slot”, zegt Weyts tevreden. “Ik hoop dat geblokstaarte paarden nu geleidelijk aan zullen verdwijnen uit de voor fokkers en eigenaars zeer belangrijke keuringen, tentoonstellingen en wedstrijden”.

Het was tot voor kort een hardnekkige traditie in Vlaanderen: paardenfokkers die hun trekpaarden ‘couperen’ of blokstaarten. Bij blokstaarten wordt het staartbeen van het dier gebroken. Zo’n amputatie gaat dwars doorheen de wervels en zenuwen en kan voor het dier ook na de ingreep nog pijnlijke gevolgen hebben. In theorie was blokstaarten al sinds 2001 verboden, maar dit verbod werd jarenlang massaal omzeild. Fokkers vroegen en kregen meestal een medisch attest om een uitzondering te krijgen op het verbod.

Vlaams Dierenminister Ben Weyts stelde in 2018 orde op zaken: hij verbood geblokstaarte paarden om deel te nemen aan keuringen, tentoonstellingen of wedstrijden – ook wanneer de eigenaars een diergeneeskundig attest kunnen voorleggen. Deze keuringen, tentoonstellingen en wedstrijden zijn voor de fokkers en de eigenaars heel belangrijk. “Op deze manier kunnen we ervoor zorgen dat geblokstaarte paarden geleidelijk aan verdwijnen uit het circuit”, zegt Weyts. “Het achterpoortje in de wetgeving werd eindelijk gesloten”.

Het Grondwettelijk Hof heeft het verbod van Weyts nu bevestigd. Een beroep van een fokker van trekpaarden, die in het verbod een schending van het gelijkheidsbeginsel zag, werd verworpen. “We zijn niet te beroerd om ook Vlaamse tradities aan te pakken, als blijkt dat ze veel dierenleed veroorzaken”, zegt Weyts. “Blokstaarten kwam veel voor in mijn eigen Vlaams-Brabantse achtertuin, maar ik ben heel blij dat het verbod onverminderd standhoudt”. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
5
De gemiddelde score is