Sinds de coronacrisis is het meer dan ooit duidelijk: kwalitatieve buitensportinfrastructuur in je eigen buurt is echt goud waard. Veel lokale besturen en sportclubs willen dan ook extra investeren in bijvoorbeeld buitensportterreinen, verlichte looproutes en andere buitensportmogelijkheden. Het gaat echter vaak om investeringen die veel vereisen van een enkel gemeentebestuur of een enkele sportclub. Nog los van het prijskaartje moet je zelf nagaan wat de wettelijke en technische vereisten zijn, waar de geschikte leverancier is, waarvoor je moet opletten, of er misschien een openbare aanbesteding nodig is,… In de praktijk is er vaak een hoge drempel om als lokaal bestuur of als sportclub helemaal alleen te investeren in meer en betere buitensportinfrastructuur.

Kunstgrasvelden, Finse pistes, ledverlichtingspalen en sportbakken

Vlaams minister van Sport Ben Weyts lanceert nu voor het eerst Vlaanderenbrede groepsaankopen in de sportwereld. Steden en gemeenten werken al langer met groepsaankopen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of rattenvergif, maar tot nu toe werden er geen Vlaanderenbrede groepsaankopen georganiseerd voor investeringen in sportinfrastructuur. Zo krijgen lokale besturen en sportclubs de kans om mee te doen met groepsaankopen voor onder meer kunstgrasvelden, Finse pistes, ledverlichtingspalen of sportbakken; mobiele containers die sportmaterialen bevatten om innovatieve sporten te beoefenen, zoals bijvoorbeeld speedminton, kanjam of wackitbal.

Sport Vlaanderen staat in voor de kwaliteit

Lokale besturen en sportclubs kunnen zich nu over het aanbod buigen: over enkele maanden al kunnen ze beginnen afnemen via de raamcontracten die Sport Vlaanderen zal bedingen. De voordelen zijn duidelijk: lokale besturen en sportclubs kunnen inkopen aan een lager tarief dan wanneer ze helemaal alleen zouden onderhandelen, en ze hoeven zich geen zorgen te maken over technische en wettelijke vereisten. Sport Vlaanderen staat in voor de kwaliteit. “Door de coronacrisis is er nu in heel Vlaanderen een grote appetijt om werk te maken van meer buitensportmogelijkheden”, zegt Weyts. “Maar diezelfde coronacrisis brengt ook veel nieuw werk en nieuwe zorgen mee voor lokale besturen en sportclubs. Dus gaan wij er voor zorgen dat er weinig werk en geen zorgen gepaard gaan met nieuwe sportinfrastructuur. Deze groepsaankopen maken het zeker voor de lokale besturen moeilijker om ‘nee’ te zeggen tegen investeringen in buitensportinfrastructuur – en veel makkelijker om ‘ja’ te zeggen.”

De groepsaankopen passen in de ‘Sportspurt’ van Vlaanderen: een investeringsimpuls van in totaal 185 miljoen euro voor meer en betere sportinfrastructuur. Het aanbod zal nog verder aangevuld worden met meer mogelijkheden voor sportieve groepsaankopen.

Onderwerpen