Gordel zorgt voor zo’n 7.500 nieuwe bomen in de Vlaamse Rand

Door Ben Weyts op 14 september 2020, over deze onderwerpen: Leefmilieu, De Gordel
Arboretumbos - Tervuren

De alternatieve Gordel lokte tienduizenden deelnemers naar de groene en Vlaamse Rand. Meer dan 41.000 fietsers voltooiden de 100 km-Strava-challenge. Dat is een onverhoopt succes. Voor zo’n 7.500 deelnemers die zich registreerden, zullen evenveel nieuwe bomen aangeplant worden. “Ik ben blij dat we bij de Gordel de creativiteit hebben gehad om het anders aan te pakken. En ik ben nog blijer met extra groen in de Rand”, zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts.

De organisatie van het Gordelfestival wou de Gordel ook in het jaar van de coronacrisis niet loslaten. Tussen maandag 31 augustus en zondag 6 september was er een alternatieve Gordel in de groene en Vlaamse Rand. Die lokte tienduizenden deelnemers. Maar liefst 41.505 mensen hebben de Strava-challenge voltooid om tijdens de Gordelweek 100 kilometer te fietsen. “Mijn eigen benen zijn nog altijd aan het nazinderen van die 100 kilometer, maar ik onthoud van deze speciale editie toch vooral de hoge opkomst”, zegt minister Weyts. “Er waren meer sportieve deelnemers dan in een gewoon Gordeljaar.”

Groen en Vlaams karakter van de Rand versterken

Voor zo’n 7.500 deelnemers die zich registreerden met een speciale QR-code zullen de Bûûmplanters en het Vlaams Agentschap Natuur en Bos bovendien evenveel nieuwe bomen aanplanten in de Vlaamse Rand. Het gaat om meer dan 5.000 fietsers die de Strava-challenge voltooiden, nog ongeveer 1.000 andere fietsers en dan nog meer dan 1.100 wandelaars. Deelnemers uit de Vlaamse Rand zullen een boom kunnen komen ophalen op speciale ophaaldagen. Deelnemers van buiten de Rand schenken hun boom aan plantprojecten in de Oost-, West-, Noord- of Zuidrand. Het kan gaan om bomen die tot 20 meter hoog kunnen worden. “Zelfs in het jaar van de coronacrisis slaagt de Gordel er in om het groene en het Vlaamse karakter van de Rand te versterken”, aldus Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is