“We nemen opnieuw afscheid van een achterhaalde praktijk – net zoals we gedaan hebben met onverdoofd slachten, blokstaarten en de pelsdierkweek”, zegt Vlaams Dierenminister Ben Weyts. “Dwangvoeding is nog steeds economisch winstgevend, maar als beschaafde samenleving vinden we dierenwelzijn belangrijker. Er is een rechtvaardige financiële regeling voor de mensen achter het bedrijf.”

Achterhaald en barbaars

Kerstmis nadert en dan staat er bij veel families foie gras op het menu. De productie van foie gras gaat in de praktijk echter veelal gepaard met dwangvoeding. Dit is achterhaald en barbaars. Onder impuls van Dierenminister Ben Weyts kwam er dan ook een uitdoofscenario voor dwangvoeding in Vlaanderen. Tegen uiterlijk eind 2023 moest er een einde komen aan dwangvoeding. De Vlaamse Overheid zou voorzien in een rechtvaardige compensatie, maar het bedrag van die compensatie zou wel zakken naarmate men langer wachtte. Zo was er een duidelijke financiële stimulans om al vóór de deadline te stoppen met dwangvoeding voor de productie van een zo vet mogelijke lever.

Eén jaar voor deadline

Het laatste bedrijf dat foie gras produceert in Vlaanderen stopt nu met het gebruik van dwangvoeding. Concreet zal het bedrijf in Ichtegem vanaf 1 januari 2023 geen dwangvoeding meer toepassen. Vlaanderen wordt zo een jaar voor de vooropgestelde deadline dwangvoeding-vrij. “Ik ben blij dat het bedrijf niet per se tot het bittere einde wil doorgaan”, zegt Weyts. “We willen deze activiteiten niet meer in Vlaanderen, maar we hebben wel gezorgd voor een compensatie. Zo kan het bedrijf menswaardig stoppen met deze activiteiten.”

Vlaanderen neemt voortouw in Europa

De strijd tegen dwangvoeding moet nu verder gevoerd worden op Europees niveau. Het is nog altijd zo dat er onrealistische eisen verbonden zijn aan de productie van foie gras: een eendenlever moet vetgemest worden tot 300 gram, een ganzenlever tot 400 gram. Dat is 6 tot 10 keer het gewicht van een gezonde lever van een gezond dier. In de praktijk betekent dit dat de dieren hun eten door de strot krijgen met dwangvoeding. De dieren worden letterlijk ziek gemaakt. “Vlaanderen neemt binnen Europa het voortouw voor meer dierenwelzijn”, zegt Weyts. “Een beschaafde samenleving heeft de verdomde plicht om vermijdbaar dierenleed ook maximaal te vermijden.”

 

Onderwerpen