Geen Black Friday meer voor dieren

Door Ben Weyts op 23 november 2018, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn, Verandering
Honden in ren

“Je neemt een dier in huis omdat je er goed voor wil zorgen, niet omdat het een onweerstaanbaar koopje is.” Vlaams minister van Dierenwelzijn gaat kortingen op levende dieren verbieden. “Dieren zijn geen wegwerpproducten die je tegen dumpingprijzen aanbiedt”, zegt Weyts. “We maken komaf met de ‘Black Friday’ en andere superkortingen op dieren.”

Dierenwelzijn ernstig nemen

In de aanloop naar koopjesperiodes duikt steevast reclame op voor spectaculaire kortingen op levende dieren. Ook deze Black Friday is het weer prijs. Een Vlaamse hondenfokker pakt zelfs een heel ‘black weekend’ uit met bodemprijzen. Minister Weyts wil een einde aan de absurde situatie waarbij dieren voor de consumentenwet behandeld worden als levenloze objecten. “In Vlaanderen nemen we Dierenwelzijn ernstig en bekijken we dieren niet als koopwaar in een supermarkt”, zegt Ben Weyts.

Vlaanderen voortrekker

De superkortingen zorgen voor impulsaankopen, oordeelt de minister. “Dieren die aangeschaft worden op Black Friday, belanden dikwijls nog voor Kerst in een asiel – of erger.” Het verbod moet in de loop van volgend jaar van kracht worden. “Ik wil het verbod er nog voor de zomersolden van 2019 doorkrijgen”, zegt Ben Weyts. Met het verbod toont Vlaanderen zich opnieuw een voortrekker op het gebied van Dierenwelzijn.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is