Gedeeltelijk contactonderwijs voor studenten op maat van de opleiding

Door Ben Weyts op 16 februari 2021, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs, Coronacrisis
ben weyts

Als de huidige evolutie van de pandemie zich doorzet, dan kunnen hogescholen en universiteiten vanaf 15 maart meer contactonderwijs organiseren op maat van de verschillende opleidingen. “Dit is nog niet de grote heropening”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Maar het is een positief perspectief voor elke individuele student en een eerste stap die hopelijk volgende stappen mogelijk maakt.”

Het streefdoel is dat studenten twee halve dagen of één dag per week les kunnen volgen op de campus, als de praktische omstandigheden het toelaten. De beperking tot 10 procent van de campuscapaciteit wordt opgetrokken tot een maximum van 20 procent. Dat werd beslist na overleg tussen Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts, vertegenwoordigers van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS), de Vlaamse Interuniversitaire Raad (VLIR) en de Vlaamse Hogenscholenraad.

Keuze voor afstandsonderwijs blijft mogelijk

Dit is een aanbod, maar geen verplichting: studenten kunnen er nog altijd voor kiezen om hoorcolleges die georganiseerd worden op de campus vanop afstand te volgen. De strenge veiligheidsmaatregelen inzake mondmaskers, afstandsperimeter … blijven bovendien behouden. Het staat de onderwijsinstellingen vrij om strenger te zijn.

Motivatie om inspanningen vol te houden

“Eerder dan te spreken van totale percentages of cijfers over de capaciteit op de campus, benaderen we de situatie nu vooral vanuit het oogpunt van de studenten. Ze zullen nog altijd vooral afstandsonderwijs krijgen, maar ook echte campusmomenten”, zegt Weyts. “De coronabeperkingen van het voorbije jaar hebben er stevig ingehakt bij de studenten. De sociale isolatie weegt enorm op het gemoed. Met dit positieve perspectief willen we studenten motiveren om de geleverde inspanningen vol te houden, zodat de cijfers gunstig blijven.”

Regeling voor kotbubbel

De situatie wordt permanent gemonitord om desgevallend snel versoepelingen dan wel strengere maatregelen mogelijk te maken. De onderwijsministers blijven intussen samen met de studentenvertegenwoordigers, de universiteiten en de hogescholen ook aandringen op een wettelijke regeling voor de kotbubbel. Ze werkten daarvoor eerder al een concreet voorstel uit. Zo komt er duidelijkheid en rechtszekerheid voor studenten, koteigenaars en ordediensten.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is