Extra inspecteurs helpen scholen om de lat hoger te leggen

Door Ben Weyts op 19 november 2019, over deze onderwerpen: Leerkrachten en directies, Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs
Klas met leerlingen

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts versterkt de Vlaamse Onderwijsinspectie met een tiental extra inspecteurs. Dat maakte de minister bekend tijdens een werkbezoek aan een basisschool in Halle, waar hij meeliep met de inspecteurs die de school aan het doorlichten zijn. “Onze inspecteurs zijn geen billentikkers die leerkrachten het leven zuur maken”, zegt Weyts. “Maar de komende jaren leggen we de lat nog hoger in ons onderwijs. Elke school moet mee zijn in dat kwaliteitsverhaal.”

Kwaliteit van het onderwijs

De Vlaamse Onderwijsinspectie (VOI) evalueert de kwaliteit van het onderwijs dat de scholen aanbieden. De inspectie streeft ernaar om elke school minstens één keer om de zes jaar door te lichten. In het schooljaar 2018-2019 gingen de 147 inspecteurs van de VOI bijvoorbeeld langs in niet minder dan 532 onderwijsinstellingen.

Elke school over de lat

Ben Weyts gaat de Onderwijsinspectie nu versterken met een tiental extra inspecteurs. “We geven veel vertrouwen en verantwoordelijkheid aan onze Vlaamse scholen”, zegt Weyts. “Maar we gaan de lat wel nog hoger leggen in de komende jaren. Die onderwijskwaliteit is ons heel dierbaar. De inspectie begeleidt leerkrachten en directies zodat elke school over de hogere lat kan springen.” 

Tijd voor lesgeven

De VOI krijgt ook een uitgebreider takenpakket. Zo wil Weyts dat elke inspecteur tijdens een doorlichting de planlast voor leerkrachten gaat onderzoeken, inclusief aanbevelingen voor de vermindering van die planlast. “Ik wil af van zinloze rapporteringsverplichtingen, zodat onze leerkrachten meer tijd overhouden voor hun echte passie: lesgeven”, aldus Ben Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is