€ 25,5 miljoen extra voor beschermend materiaal en schoonmaak in scholen

Door Ben Weyts op 5 juni 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs

De Vlaamse Regering maakt € 25,5 miljoen extra vrij voor de scholen die tijdens de coronacrisis geïnvesteerd hebben in beschermend materiaal en bijkomende schoonmaak. Het is de 3de keer dat Vlaanderen extra middelen vrijmaakt om de scholen te ondersteunen in deze ongeziene omstandigheden, na de € 5 miljoen extra voor ICT-kosten en de € 10 miljoen extra voor het schrappen van schooluitstappen. “De scholen heropenen kost geld, omdat er veel geïnvesteerd wordt in veiligheid”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “We willen vermijden dat de scholen zelf financieel moeten opdraaien voor corona en komen dus met geld over de brug”.

De Vlaamse scholen verwelkomen sinds 15 mei opnieuw leerlingen in hun vertrouwde klas. Die heropening van de scholen gaat gepaard met veel extra werk én extra uitgaven. Zo hebben de scholen geïnvesteerd in de aankoop van beschermend materiaal zoals mondmaskers en plexi-glaswanden. Het poetspersoneel draait overuren en heeft ook meer poetsmateriaal en ontsmettingsmiddelen nodig. Er is voorzien in bijkomende wasbakken, zeepdispensers, infrarood thermometers, extra handdoeken, stickers voor op de grond, …

De Vlaamse Regering maakt nu € 25,5 miljoen extra vrij voor de scholen die tijdens de coronacrisis geïnvesteerd hebben in beschermend materiaal en bijkomende schoonmaak. Het is de 3de keer dat Vlaanderen extra middelen vrijmaakt om de scholen te ondersteunen in deze ongeziene omstandigheden, na de € 5 miljoen extra voor ICT-kosten en de € 10 miljoen extra voor het schrappen van schooluitstappen.

Om elke bijkomende planlast te vermijden, moeten de scholen geen aanvraag indienen en moeten ze hun extra onkosten niet vooraf bewijzen. Er wordt eenvoudigweg geld uitgekeerd aan de scholen die opnieuw de deuren hebben geopend, op basis van het aantal leerjaren dat heropgestart is. Voor het buitengewoon onderwijs wordt een hoger bedrag voorzien. “Zo tonen we ook duidelijk een waardering voor de vele inspanningen die geleverd zijn”, zegt Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
1
De gemiddelde score is