Energiebesparing drukt de kosten in 123 scholen

Door Ben Weyts op 25 oktober 2019, over deze onderwerpen: Onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts investeert via AGION 12,3 miljoen euro in energiebesparende projecten in 123 scholen. Het gaat bijvoorbeeld over isolatie, hoogrendementsglas en hoogrendementsketels. Zo kan 3.688 ton CO2-uitstoot per jaar vermeden worden en dalen de werkingskosten voor de scholen. “We besparen op de uitstoot én de energiefactuur van onze scholen”, zegt Weyts.


Energiebesparende projecten in schoolgebouwen renderen tweemaal. Dankzij gerichte investeringen in moderne isolatie van muren, vloeren en daken; de vervanging van glas door hogerendementsglas of ramen door hogerendementsramen; de vervanging van een ketel door een hoogrendementsketel of een combinatie van al deze verschillende ingrepen kan de CO2-uitstoot per jaar gevoelig dalen en krimpt ook de energiefactuur. “Goed voor het milieu én goed voor de portemonnee van onze scholen”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Weyts.


Weyts investeert nu via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) 12,3 miljoen in energiebesparende renovatieprojecten in 123 scholen van het vrij gesubsidieerd onderwijs en het stedelijk onderwijs van Antwerpen en Gent. Het gaat om 32 scholen in West-Vlaanderen, 24 in Oost-Vlaanderen, 40 in de provincie Antwerpen, 11 in Vlaams-Brabant, 12 in Limburg en 4 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Samen zullen de projecten de CO2-uitstoot van onze scholen met 3.688 ton per jaar doen dalen.


De Vlaamse Regering investeert in deze regeerperiode 500 miljoen euro in schoolinfrastructuur. Er wordt ook ingezet op de renovatie van verouderde schoolgebouwen. Dankzij middelen uit het Klimaatfonds kan er extra veel aandacht besteed worden aan energiebesparing. Zo kan nog veel ecologische én economische winst geboekt worden.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is