Vlaanderen heeft geen sterke cultuur van levenslang leren. Gemiddeld volgt iets minder dan 1 op de 10 Vlamingen tussen 25 en 64 jaar een opleiding. Het volwassenenonderwijs wordt (onterecht) vaak enkel geassocieerd met het ‘vrijetijdsaanbod’ van bijvoorbeeld een wijnproefcursus of Italiaans voor toeristen. Veel opleidingen en mogelijkheden zijn relatief onbekend en dus onbemind. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts greep de coronacrisis aan om de achterstand om te buigen in een voorsprong: er werd 60 miljoen euro vrijgemaakt om het volwassenenonderwijs structureel te versterken. Zo werd er werk gemaakt van meer flexibiliteit, met opleidingen die bijvoorbeeld meer met afstandsleren werken en modules die elke cursist kan afwerken op zelfgekozen momenten: ideaal voor mensen met een job en een gezin. De centra stemden hun aanbod ook beter af op de (lokale) arbeidsmarkt: ideaal voor wie toe is aan een nieuwe uitdaging.

Altijd reden om bij te leren

Weyts zet het versterkte volwassenenonderwijs nu in de verf met een nieuw opleidingskompas en een brede communicatiecampagne. Met de slogan ‘Er is altijd een reden om bij te leren’ en aan de hand van echte verhalen van echte cursisten toont de campagne de vele mogelijkheden van het volwassenenonderwijs. Het volwassenenonderwijs is flexibeler dan ooit, met een sterk aanbod online-opleidingen, opleidingen op verschillende dagdelen en op vele locaties doorheen Vlaanderen.

Helder gebruiksvriendelijk overzicht

Het opleidingskompas geeft kandidaat-cursisten een helder overzicht van alle arbeidsmarktgerichte opties en de centra die ze aanbieden. Het is een gebruiksvriendelijke, online toepassing waarmee in het hele aanbod van het volwassenenonderwijs kan worden gezocht. Je kan zoeken op trefwoord, thema of locatie, maar je kan ook een interactieve vragenlijst invullen, die peilt naar je interesses en talenten en die je de weg wijst naar interessante opleidingen.

Springplank naar nog beter leven

“Je bent nooit te oud om iets totaal nieuws te leren”, zegt Weyts. “Het volwassenenonderwijs is meer dan ooit de springplank naar een nog beter, interessanter of leuker leven. We hebben verschillende drempels verlaagd of zelfs helemaal weggehaald. Als we er straks in slagen om het volwassenenonderwijs sterker op de kaart te zetten, dan verbinden we opnieuw een positief gevolg aan de coronacrisis.”