Bijna 1 miljoen euro voor studentensportorganisaties in het hoger onderwijs

Door Ben Weyts op 16 juni 2020, over deze onderwerpen: Onderwijs, Sport

Studentensport Vlaanderen en de 5 Vlaamse associaties in het hoger onderwijs krijgen in totaal bijna € 1 miljoen subsidies voor de uitbouw, de coördinatie en de promotie van het sportaanbod van de studentensportvoorzieningen van de Vlaamse universiteiten en hogescholen. “Studentenorganisaties kunnen dit geld goed gebruiken voor bijvoorbeeld studentensportactiviteiten te organiseren tussen de verschillende Vlaamse hogeronderwijsinstellingen of voor de deelname van studenten aan internationale tornooien of kampioenschappen te bekostigen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Sporten en studeren is een geslaagde combinatie.”

Concreet gaat er dit jaar € 143.000 naar de Vlaamse overkoepelende studentensportorganisatie vzw Studentensport Vlaanderen. Naast de organisatie van associatieoverschrijdende studentensportinitiatieven en deelname van studenten aan internationale studentensportinitiatieven dient deze impuls ook om de werkings- en personeelskosten te dekken. De vijf Vlaamse associaties in het hoger onderwijs krijgen elk een jaarlijkse vaste subsidie van € 48.000 en daarbovenop krijgt elke associatie nog een variabel bedrag in verhouding met hun aantal ingeschreven studenten in het academiejaar 2018-2019.

De associaties moeten de ingeschreven studenten aanmoedigen tot regelmatige sportbeoefening en hen van een sportaanbod voorzien minstens gedurende de lesweken. De hogescholen en universiteiten moeten ook voldoende uitgeruste sportinfrastructuur ter beschikking kunnen stellen aan haar studenten zodat zij in kwaliteitsvolle omstandigheden kunnen sporten. “Als student is het belangrijk om af en toe te bewegen en te sporten. Dit is niet enkel goed voor het fysieke, maar ook voor het mentale welzijn”, zegt Weyts.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is