Ben Weyts ziet perspectief voor heropstart scholen: “Een grote stap vooruit voor alle kinderen in Vlaanderen”

Door Ben Weyts op 22 mei 2020, over deze onderwerpen: Kleuterschool en basisonderwijs, Secundair onderwijs, Coronacrisis
onderwijs klas

“We geven aan alle leerlingen iets om naar uit te kijken.” Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts reageert enthousiast op het scenario dat het Vlaamse onderwijsveld ontwikkelde samen met de GEES. Op voorstel van minister Weyts gaat dat scenario voor de volledige heropening van het kleuteronderwijs, het lager onderwijs en het tweede en het vierde jaar in het secundair. De overige leerjaren keren minstens één dag terug naar school.

Rust en duidelijkheid

Volgens minister Weyts komt er met het akkoord rust en duidelijkheid voor de scholen. “Voor de ouders en alle leerlingen komt er zo een concreet perspectief. Het zal niet in elke school even makkelijk zijn en sommige leerjaren zullen slechts beperkte tijd op school doorbrengen. Maar we geven wel aan alle leerlingen iets om naar uit te kijken.”

Alle kinderen de kans geven

Zelfs een beperkte terugkeer naar school maakt een enorm verschil, redeneert Ben Weyts. “Want scholen bieden meer dan alleen onderwijs: ze vervullen ook tal van sociale functies voor de leerlingen. Het is ontzettend belangrijk voor álle kinderen en jongeren dat ze de kans krijgen om samen in de klas dit schooljaar neer te leggen.”

Veilige heropstart

De Vlaamse minister van Onderwijs beklemtoont het belang van een veilige heropstart. “Scholen kunnen voortbouwen op het vele werk dat ze al gedaan hebben om de veiligheid te garanderen. In samenspraak met de GEES en op grond van voortschrijdende wetenschappelijke inzichten worden enkele voorschriften aangepast. De veiligheidsnormen worden nadrukkelijker bepaald op basis van leeftijd en er komen andere normen voor binnen en buiten. Zo komen we ook tegemoet aan vragen vanuit de scholen om het iets doenbaarder te maken.”

Kinderdag

“Het vertrouwen in het onderwijs is kunnen groeien omdat we het stap voor stap hebben aangepakt. Daardoor kunnen we nu een grote stap vooruit zetten voor alle kinderen in Vlaanderen. Ergens tussen Moederdag en Vaderdag is het nu Kinderdag.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is