Vlaanderen jaagt actief op kampioenschappen en andere topsportevenementen met internationale uitstraling. Topevenementen versterken immers de uitstraling van Vlaanderen en hebben een grote maatschappelijke impact. Vlaanderen kon zich zo al tonen met de organisatie van het WK Wielrennen in 2021. Volgend jaar verwelkomt Leuven het WK Breakdance en zullen de beste turners van de wereld zich meten op het WK Turnen in Antwerpen.

Vrouwenvoetbal in de lift

Het vrouwenvoetbal zit in de lift, ook in Vlaanderen. Het Europese Kampioenschap krijgt terecht heel wat media-aandacht en er rijzen her en der supportersdorpen uit de grond om onze dames toe te juichen. De top van het vrouwenvoetbal wordt steeds sterker en dat is enkel mogelijk door een brede en sterke basis. Weyts grijpt het EK Voetbal Vrouwen nu aan als momentum en investeert 500.000 euro in een voortraject om nóg meer meisjes te inspireren en te motiveren. 

Strik de voetbalschoenen

Voetbal Vlaanderen speelt hier al een tijdje op in en zet met Futbalista verschillende projecten op waaraan voetbalclubs en meisjes kunnen deelnemen. Minister Weyts steunt deze initiatieven ten volle en wil met de investering in een stevig voortraject naar het WK 2027 meer meisjes over de streep trekken om ook eens de voetbalschoenen te strikken.

Rolmodellen

“Topsporters fungeren als vliegwielfuncties en rolmodellen voor jonge sporters”, zegt Weyts. “Meisjes zien hun idolen schitteren, maar kennen nog te weinig de weg naar een sportclub. Ik wil clubs nog vrouwvriendelijker maken, zodat elk meisje met de nodige goesting en zelfvertrouwen op het voetbalveld staat. Ik plavei met een voortraject graag de weg naar een Vlaamse organisatie van het WK Voetbal 2027 voor vrouwen.”
 

Onderwerpen