Ben Weyts wil toelatingsproeven voor hoger onderwijs verruimen

Door Ben Weyts op 5 februari 2020, over deze onderwerpen: Hoger onderwijs

“We willen studenten helpen om snel de juiste studie en opleiding te vinden, zodat ze verloren studiejaren vermijden”, stelt Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts. In de Ochtend gaf hij meer uitleg over de verruiming van toelatingsproeven voor wie een opleiding wil volgen in het hoger onderwijs.

Voor enkele opleidingen in het hoger onderwijs, zoals dierengeneeskunde, bestaan reeds toelatingsproeven. Vlaams minister Ben Weyts wil deze toelatingsproeven verruimen en er duidelijke gevolgen aan verbinden. Dit is nodig om een goede studiekeuze te maken. Op dit ogenblik zijn bestaande ijkingsproeven nog te vrijblijvend. “Je kan een grote smiley op je toelatingsproef zetten of je uiterste best doen en 100 procent halen: dat maakt momenteel geen verschil”, bemerkt Weyts.

Een toelatingsproef met duidelijke gevolgen is in het belang van studenten. Bij een goede toelatingsproef kunnen studenten bijvoorbeeld vrijstellingen op enkele studiepunten bekomen. Bij slechte resultaten kan er remediërend gewerkt worden. Zo denkt Weyts aan een zomercursus om de student de kans te geven om tegemoet te komen aan bepaalde achterstanden. “Het komt erop aan om iedereen naar de juiste studie en opleiding te geleiden. Het gaat niet alleen om het gegeven dat zo’n opleiding duur is voor de belastingbetaler, maar vooral om de student naar die opleiding te begeleiden die voor hem of haar de beste opleiding is.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is