Onze scholen werden dankzij de Digisprong van Ben Weyts op relatief korte tijd véél digitaler, maar dat brengt ook nieuwe gevaren met zich mee. Denk aan leerlingen die handig zijn met hacken en hun school digitaal willen binnendringen. Maar bijvoorbeeld ook verstoring door buitenlandse mogendheden valt niet meer uit te sluiten. De Ruslands van deze wereld durven onze kritieke infrastructuur digitaal viseren – en weinig infrastructuur is zo kritiek als onze scholen. 

Hogere en sterkere muren

Weyts maakt nu 1,2 miljoen euro extra vrij om de digitale beveiligingsmuren rond onze scholen hoger en sterker te maken, met onder andere meer en betere monitoringssoftware en een responsteam met ICT-specialisten die scholen snel kunnen ondersteunen bij een cyberaanval. 

Niet naïef zijn

“We moeten niet naïef zijn: scholen kunnen een doelwit worden”, zegt Weyts. “Soms gaat het om een leerling die zijn eigen punten wat wil verhogen, maar er zijn ook cybercriminelen die persoonlijke info buit willen maken en hackers die zoveel mogelijk systemen willen verlammen. Onze scholen moesten digitaler worden, maar ze mogen niet minder veilig worden”.