Vlaanderen investeert deze regeerperiode ruim 3 miljard euro in nieuwe of gerenoveerde schoolgebouwen. Dat is nog eens een half miljard meer dan tijdens de vorige regeerperiode, toen de inhaalbeweging werd ingezet. Het geld gaat naar nieuwbouwprojecten, uitbreidingen, maar bijvoorbeeld ook naar de modernisering van verouderd onderwijspatrimonium.

Extra budget

Minister van Onderwijs Ben Weyts investeert nu via het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs (AGION) en via het GO!-onderwijs nog eens meer dan 7 miljoen euro extra in energiebesparende maatregelen, zoals dakrenovaties, die voor scholen vaak te duur zijn zonder extra steun.

Terugverdieneffect

“De investeringen verdienen zichzelf echter snel terug”, stelt Ben Weyts. “Niet alleen de CO2-uitstoot van de school daalt: ook de energiefactuur daalt gevoelig. Energiebesparende projecten in schoolgebouwen renderen tweemaal”, zegt Weyts. “Dankzij gerichte investeringen helpen we de CO2-uitstoot te verlagen. Daarnaast leidt het tot een krimp van de energiefactuur en sparen scholen geld uit dat zo elders kan renderen.”