Ben Weyts lanceert nieuwe huisdiersticker

Door Ben Weyts op 5 oktober 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
hond

Vlaams Dierenminister Ben Weyts lanceert op Werelddierendag 500.000 gloednieuwe huisdierstickers. De huisdiersticker 2.0 maakt in één oogopslag duidelijk welke dieren zich in een woning bevinden, zodat de brandweer of andere hulpdiensten in het geval van een brand of andere noodgevallen ook de huisdieren kunnen redden. “Niet alleen mensenlevens, maar ook dierenlevens tellen”, zegt Weyts. De stickers worden weldra verdeeld via de gemeenten.

Brandweermannen en -vrouwen hebben tijdens een woningbrand altijd oog voor dierenlevens, maar vaak zijn ze niet op de hoogte van hoeveel dieren er in huis zijn. De huisdiersticker is een eenvoudige en efficiënte manier om de brandweer snel te laten weten welke dieren er in huis zijn. Vlaams Dierenminister Ben Weyts verdeelde twee jaar geleden al eens een half miljoen huisdierstickers via de lokale besturen. Ze gingen toen in een mum van tijd de deur uit.

Huisdiersticker 2.0

Weyts lanceert nu op Werelddierendag nog eens 500.000 huisdierstickers. De nieuwe stickers kregen een nieuwe look en een kwaliteitsupgrade. Ook nu worden de stickers via de gemeenten verspreid aan alle Vlaamse huishoudens met één of meerdere dieren in huis. De Vlaamse overheid betaalt de druk- én verzendkosten volledig. “We maken dit aanbod zo nog laagdrempeliger dan twee jaar geleden”, zegt Weyts. “Zo maken we het voor steden en gemeenten makkelijker om ‘ja’ te zeggen tegen deze actie. Deze huisdierstickers kunnen in heel Vlaanderen dierenlevens redden.”

Dieren- en mensenleed vermijden

Dieren zijn voor mensen vaak van onschatbare waarde. “Materiële verliezen bij een woningbrand zijn vaak dramatisch. Maar een huisdier verliezen in een woningbrand voelt voor heel wat mensen nog erger aan. Onze huisdiersticker kan dus veel dieren- en mensenleed vermijden”, zegt Weyts. “Zelf plak ik ook een nieuwe huisdiersticker. De brandweer moet weten dat er zich ten huize Weyts ook een kat en hond in huis bevinden. Voor de zekerheid hebben we ook ons varken erop gezet.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is