Ben Weyts lanceert lessenpakket rond dierenwelzijn

Door Ben Weyts op 6 oktober 2020, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn

Kinderen bewustmaken van de behoeften van dieren en van de verantwoordelijkheden van de mens als diereneigenaar en consument. Dat is het doel van het gloednieuwe lessenpakket over dierenwelzijn ‘Oog in Oog’ dat vandaag door Vlaams dierenminister Ben Weyts werd voorgesteld in basisschool De Ark in Leuven. ‘Oog in oog’ richt zich naar leerkrachten uit het kleuter-, lager en secundair onderwijs en biedt kant-en-klaar lesmateriaal over vijf deelthema’s via de website www.dierenwelzijnindeklas.be.

Kinderen betrekken bij dierenwelzijn

Met ‘Oog in oog’ ziet minister Weyts twee van zijn bevoegdheden – onderwijs en dierenwelzijn – samenvloeien in één project. “Informeren, sensibiliseren en responsabiliseren zijn de speerpunten van mijn beleid rond dierenwelzijn. Met dit lessenpakket beginnen we daar op jonge leeftijd aan op een onderbouwde manier”, aldus de dierenminister. “Kinderen en jongeren zijn de potentiële diereneigenaars en consumenten van dierlijke producten van vandaag en morgen. Het is belangrijk om hen zo vroeg mogelijk bij dierenwelzijn te betrekken en hen bewust te maken van de verantwoordelijkheid die ze zelf kunnen opnemen in hun omgang met dieren.”

Minister Weyts komt met het lessenpakket tegemoet aan de vraag van leerkrachten naar materiaal rond dierenwelzijn. “Dierenwelzijn kan hevige emoties oproepen en ethische vragen zijn nooit veraf”, zegt Weyts. “Met ‘Oog in oog’ bieden we leerkrachten instrumenten om enerzijds objectieve informatie aan te reiken aan de leerlingen, en anderzijds een open en kritische sfeer te creëren. Op die manier kunnen leerlingen kennis opbouwen, maar leren ze ook een eigen mening te vormen en die vervolgens te beargumenteren.”

Een bredere kijk op dierenwelzijn in de klas

‘Oog in oog’ gaat in op vijf deelthema’s: dierenwelzijn, gezelschapsdieren, landbouwdieren, proefdieren en exotische dieren. Het lesmateriaal wordt gefaseerd gelanceerd. Momenteel is het materiaal over de thema’s ‘dierenwelzijn’ en ‘gezelschapsdieren’ voor het kleuter- en lager onderwijs beschikbaar op www.dierenwelzijnindeklas.be. De lessen over de andere thema’s en voor het secundair onderwijs worden in drie reeksen aangevuld tussen nu en het voorjaar van 2023. “Naast het lesmateriaal werd – in samenwerking met Het Geluidshuis – ook een vrolijk ‘Oog in oog’-lied voor kleuters ontwikkeld”, zegt minister Weyts. “Leerkrachten lager onderwijs kunnen dan weer een klaskalender met leuke weetjes, tips en kleine opdrachten bestellen. Zo kan dierenwelzijn het hele jaar door leven in de klas. Leerkrachten die meer handvatten aangereikt willen krijgen om performant aan de slag te gaan rond dierenwelzijn, kunnen bovendien op 3 november gratis een webinar volgen of die later herbekijken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is