Het crisiscentrum stelde een lijst op met essentiële activiteiten die gewoon kunnen doorgaan. De zorg voor dieren in het algemeen en de activiteiten van dierenasielen in het bijzonder waren aanvankelijk niet opgenomen in die lijst. Vlaams Dierenminister Ben Weyts overlegde met het crisiscentrum om een einde te maken aan de onzekerheid. 

Asielen blijven werken

Met resultaat: de verzorging van dieren die voor hun welzijn en gezondheid afhankelijk zijn van de mens is een essentiële activiteit. Het gaat dan om alle gehouden dieren, maar ook om zwerfdieren. Dat betekent dat de dierenasielen kunnen doorwerken. Dieren afstaan of adopteren kan wel alleen nog op afspraak. Iedereen moet altijd rekening blijven houden met de voorschriften rond hygiëne, afstand en voorzichtigheid.

Gemotiveerde vrijwilligers

“De terechte aandacht voor de gezondheid van de mens mag er niet toe leiden dat we de gezondheid van dieren uit het oog verliezen”, zegt Weyts. “We kunnen in de dierenasielen gelukkig rekenen op gemotiveerde vrijwilligers, die zelfs in moeilijke tijden blijven instaan voor dierenwelzijn. In woord en in daad. We gaan daar ook geld tegenover zetten. Ik heb al voor de eerste keer een eenmalig bedrag toegekend aan alle erkende asielen. Nog dit jaar zal ik ook een structurele financiële ondersteuning van de dierenasielen voorzien. Die steun zal meer dan welkom zijn de volgende maanden.”

Onderwerpen