Al 11.500 laptops toegezegd

Minister Weyts, Digital4Youth en de Koning Boudewijnstichting lanceerden een paar weken geleden een inzamelactie van laptops. Het ambitieuze doel was om minstens 10.000 toestellen in te zamelen voor scholieren die tijdens de coronacrisis thuis zitten zonder toegang tot een computer. De actie was een groot succes: er zijn ondertussen al 11.500 laptops toegezegd. Maar ook de aanvragen stroomden binnen: de onderwijskoepels vragen 18.000 toestellen voor kansarme scholieren en ook vanuit het basisonderwijs komen er vragen.

Actie uitbreiden naar basisonderwijs

Weyts breidt de actie nu uit. De minister maakt 1 miljoen euro vrij om gehoor te geven aan de grote vraag. Dat is vier keer zoveel als aanvankelijk beloofd. Weyts wil op termijn ook de grootste noden in het basisonderwijs gaan lenigen, te beginnen met kansarme kinderen in het zesde leerjaar, die een computer in huis vaak ook goed kunnen gebruiken. De financiële injectie geeft het laptopproject een stevige impuls, zodat het ook in de komende maanden verder blijft gaan. Bedrijven kunnen nog steeds toestellen doneren en burgers kunnen nog steeds giften doen om nog meer laptops volledig in orde te zetten en te bezorgen aan scholen.

Vlaanderen toont zijn warmste kant

“De actie heeft veel losgemaakt in Vlaanderen”, zegt Weyts. “Vlaanderen toont zich nu van zijn warmste kant en dat momentum laten we niet los. We willen iedereen verbinden. Laat ons ambitieus zijn en niet tevreden zijn vooraleer elk kind dat schoolloopt in Vlaanderen thuis toegang heeft tot minstens één computer.”