Absurde hondenregelgeving: kruisingen kweken mag niet, maar verkopen wel

Door Sabine Vermeulen, Ben Weyts op 9 maart 2017, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
honden puppies dieren

Meer en meer hondenhandelaars verkopen zogenoemde designerhonden of kruisingen tussen bestaande hondenrassen. Vlaams Parlementslid Sabine Vermeulen wijst op een staaltje absurde wetgeving: “Een erkende kweker mag geen kruisingen fokken, maar wel verkopen. Zeer onlogisch.” Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts belooft om dat hiaat in de wetgeving aan te pakken.

“Doelbewuste kruisingen van hondenrassen zijn verboden, tenzij je een uitzondering verkrijgt van de minister na advies van de Raad voor Dierenwelzijn. Maar tot nu toe heeft minister Weyts geen uitzonderingen toegestaan. En toch zijn er hondenkruisingen op de markt te koop”, stelt Vermeulen vast. De minister wijst op een vreemde weeffout in de federale wetgeving, die mee is overgedragen bij de regionalisering van de bevoegdheid Dierenwelzijn: “Die maakt dat er een verbod heerst voor erkende kweker-handelaars om zelf kruisingen te fokken, maar dat zij kruisingen wel mogen verkopen, als zij die hebben aangekocht bij niet-erkende kwekers in binnen- of buitenland.”

Kruisingverbod

Zowel Weyts als Vermeulen blijven achter een kruisingsverbod staan. “Bij het kweken van erkende rassen is er de verplichting tot onderzoek naar erfelijke ziekten en afstamming. De niet-erkende kwekers houden dikwijls geen rekening met die verplichting. Daardoor bestaat het gevaar voor het inkweken van genetische afwijkingen”, zegt Vermeulen. “Het kan niet dat kwekers experimenteren met levende wezens en zomaar van alles beginnen te combineren, zuiver in functie van commercie en winstbejag”, treedt Weyts haar bij.

Lees hier ook een uitgebreider opiniestuk van Sabine Vermeulen over deze problematiek.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is