Kattenplan: registratie en sterilisatie

De voorbije regeerperiode lanceerde Ben Weyts zijn kattenplan. Sinds november 2017 moeten katten geregistreerd worden in de kattendatabank. En sinds april 2018 moeten katten verplicht gesteriliseerd worden voor ze vijf maanden oud zijn. “Als er te veel katten geboren worden, dan belanden veel van die diertjes vroeg of laat op straat of in het asiel. Elk jaar worden er zo ook duizenden katten geëuthanaseerd, jammer genoeg”, zegt de Vlaamse Dierenminister.

30.000 registraties

Het kattenplan werpt zijn vruchten af, zo blijkt. In de eerste helft van dit jaar zijn er 29.583 katten geregistreerd in de kattendatabank. Gemiddeld werden de katten geregistreerd toen ze 83 dagen (12 weken) jong waren. Dat is de wettelijke leeftijd. Katteneigenaars volgen bovendien de sterilisatieverplichting goed op. Ruim 80 procent van de geregistreerde katten was al gesteriliseerd.

Nog veel katten in asiel

“Sterilisatie is goed voor de gezondheid van de kat. Registratie vergroot de kans op een hereniging als het diertje eens verloren loopt. Maar toch weten we dat nog niet alle eigenaars de regels opvolgen, want na elk kattenseizoen belanden er nog altijd zeer veel dieren in een asiel. Dat zal enkel stoppen als eindelijk alle eigenaars doen wat goed is voor hun dier en steriliseren”, besluit Ben Weyts.

Onderwerpen