Open busbanen

“Ik ga alle bussen aantrekkelijker maken. Na die van De Lijn, nu ook die van privébedrijven.” Na zijn historisch hoge investering in De Lijn wil minister Weyts nu ook het collectief vervoer dat privébedrijven organiseren de wind in de zeilen geven. De busbanen op de Vlaamse gewestwegen worden opengesteld voor alle bussen en voor de taxi’s. “Met snel en comfortabel collectief vervoer kunnen we meer mensen verleiden om hun auto wat vaker te laten staan”, redeneert Ben Weyts.

Rechtstreeks van Brussel naar Antwerpen

Private busbedrijven kunnen binnenkort verbindingen aanbieden tussen Vlaamse centrumsteden. Nu is De Lijn de enige aanbieder. Volgens minister Weyts blijven veel mogelijkheden onderbenut, zoals een rechtstreekse lijn tussen Brussel en Antwerpen. In de toekomst wil de minister voor zulke trajecten vergunningen kunnen uitreiken aan private bedrijven. “De privébedrijven treden niet in concurrentie met De Lijn, maar gaan juist de werking van De Lijn aanvullen”, benadrukt Ben Weyts.

Extra zetje voor kantoorbus

Tot slot voorziet minister Weyts voordelige maatregelen voor de kantoorbus. “Ik stel vast dat ook privébedrijven steeds meer inzetten op collectief vervoer, zoals kantoorbuslijnen voor hun werknemers. Die tendens geef ik graag een extra zetje”, besluit Ben Weyts.