Vlaanderen investeert sterk en gericht in topsport: voor valide sporters, maar zeker ook voor G-sporters. Er is uiteraard financiële steun, maar Vlaams minister van Sport Ben Weyts heeft in de voorbije regeerperiode ook ingezet op een betere organisatie: er kwam een fusie van G-Sport Vlaanderen en Parantee-Psylos, zodat er nu 1 slagkrachtige G-sportorganisatie op het veld staat. Mede dankzij de investeringen is Vlaanderen ook in de G-sport de motor van topsportsuccessen: van de 15 Belgische medailles op de Paralympische Spelen in Tokio waren er liefst 10 Vlaams. In Parijs hoopt Weyts nóg beter te doen. 

Veel Vlaamse medaillekandidaten

Onze kleine maar sterke delegatie in Parijs telt immers heel wat Vlaamse medaille-kandidaten. Verschillende medaillewinnaars uit Tokio – zoals ruiter Manon Claeys, para-cycler Tim Celen, rolstoelracer Peter Genyn, para-cycler Ewoud Vromant, tafeltenniser Laurens Devos en tafeltenniser Florian Van Acker – zijn in Parijs opnieuw podium-kanshebbers. Maar ook bijvoorbeeld badmintonspeelster Man-Kei To, handbiker Jonas Van de Steene, para-cycler Louis Clincke en zwemmer Sam de Visser mogen zich medaille-kandidaat noemen. Nog anderen trekken misschien niet als topfavoriet naar deze Paralympische Spelen, maar hebben niettemin het potentieel om bij de mondiale top 8 te behoren – in dat verband vallen vaak de namen van sprintster Kiara Maene, bocciaspeler Francis Rombouts, handbiker Marvin Odent en ruiter Kevin Van Ham: ook zij zouden wel eens kunnen verrassen en wie weet zelfs een medaille wegkapen. 

Inspirerend

“Ik ben heel fier dat we de 14 Vlaamse Paralympiërs allemaal ondersteund hebben, via een van onze prestatie- of ontwikkelingsprogramma’s. Zes van hen staan zelfs onder contract bij ons”, zegt Weyts. “Paralympiërs zijn ontzettend inspirerend. Topsporters stimuleren veel andere Vlamingen om in beweging te komen en dat geldt ook voor G-topsporters: zij bewijzen dat alles mogelijk is”.

Onderwerpen