Volgens Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts was een verbod op onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren niet alleen wenselijk voor het dierenwelzijn, maar ook een wettelijke noodzaak. Hij baseerde zich daarvoor op een Europese verordening, die stelt dat onverdoofd slachten alleen mag plaatsvinden in een slachthuis.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest volgde Weyts daarin niet. In de plaats van een verbod op tijdelijke slachtvloeren in te stellen, wou Staatssecretaris Debaets een verplichte opleiding voor Islamitische slachters organiseren. Haar ontwerp werd voorgelegd aan de Raad van State voor advies. Dat advies bevestigt de visie van Weyts dat onverdoofd slachten op tijdelijke slachtvloeren onwettig is.

Chaos vermijden

"De Vlaamse houding is de enige die rechtszekerheid biedt", concludeert Dhaene, die eerder al het gebrek aan politieke moed van de Brusselse regering aanklaagde. "De Raad van State maakt nu nog eens duidelijk dat de toelating om onverdoofd te slachten op tijdelijke slachtvloeren de deur openlaat voor juridische procedures. Iedereen die de tijdelijke slachtvloeren in Brussel aanvecht bij de rechtbank, zal op zijn sokken gelijk krijgen. En dat zal onvermijdelijk tot chaos leiden."

Onderwerpen