Ben Weyts: “Black Friday is niet langer een zwarte dag voor dieren”

Door Ben Weyts op 28 november 2019, over deze onderwerpen: Dierenwelzijn
Nieuwgeboren katjes

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts kijkt in de aanloop naar ‘Black Friday’ extra toe op het verbod op kortingen bij de verkoop van dieren. Dat verbod is sinds dit jaar van kracht. “We gaan optreden tegen iedereen die dieren nog behandelt als wegwerpproduct dat je aanprijst met dumpingprijzen.”

Levenloze objecten

Tot nu was het een jaarlijks terugkerend fenomeen in de aanloop naar een nieuwe koopjesperiode: spectaculaire kortingen op levende dieren. ‘Black Friday’ was de voorbije jaren vaak een zwarte dag voor dieren. Dat was niet eens verboden, want de consumentenwet behandelde dieren de facto als levenloze objecten. Vlaams Dierenminister Ben Weyts greep in met een verbod op kortingen op dieren, van kracht sinds april.

Geen zakken chips

In de aanloop naar ‘Black Friday’ plant minister Weyts steekproefcontroles op het terrein. Hij laat ook het internet uitkammen op zoek naar promoties van bijvoorbeeld dierenhandelszaken. “Het is de eerste Black Friday sinds het verbod van kracht is. We dulden geen overtreders. Dieren zijn geen zakken chips die je zomaar uit de rayon plukt. Dieren die op Black Friday aangeschaft worden tegen een bodemprijs, belanden dikwijls nog vóór kerst in een asiel – of erger. Daarom zorgen we voor een kordate handhaving.” 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is